Afbeelding
Foto: pr

Organisaties doen mee aan aanpak eenzaamheid

Algemeen

“Ik doe mee”: donderdag 8 oktober ondertekenden bijna veertig organisaties een verklaring in Villa Flora, waarmee ze aangeven een actieve bijdrage te willen leveren aan de vermindering van eenzaamheid.

Het gaat om zorg- en welzijnsorganisaties, ouderenbonden, Stek, de bibliotheek, Stichting Vluchtelingenwerk, sportorganisaties, raadsleden, huisartsen en ondernemers.

Eenzaamheid staat meer dan ooit in de belangstelling en in deze coronaperiode zijn er nog meer mensen die zich eenzaam voelen. In Lisse en Hillegom voelt bijna 40 procent van de inwoners zich weleens eenzaam.

Eenzaamheid heeft veel negatieve gevolgen, zoals gezondheidsproblemen. De gemeenten en verschillende organisaties willen daarom de komende jaren inzetten op het herkennen, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid.

Tijdens de sessies waren indringende ervaringsverhalen te horen. De noodzaak om iets tegen eenzaamheid te doen werd daarmee voor de aanwezigen overduidelijk. Ook werd de campagne ‘Herken eenzaamheid’ van gemeenten Hillegom en Lisse gelanceerd.

De campagne vraagt aandacht voor het herkennen van eenzaamheid en wat je kunt doen om iemand te helpen. Onderdeel van de aanpak dit najaar is dan ook het informeren en trainen van vrijwilligers en professionals over eenzaamheid en hoe zij de juiste hulp voor iemand kunnen krijgen.

Ook inwoners en ondernemers kunnen meedoen

De gemeenten willen ook inwoners en nog meer ondernemers en organisaties betrekken bij de aanpak. Neem voor mee info contact op met: 14 0252 of met WelzijnsKompas via 0252 757100.

Vanwege de verscherpte coronamaatregelen was gekozen voor twee sessies in plaats van één. Bij elke sessie konden maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Ter plaatse konden mensen voldoende afstand houden en hun handen desinfecteren.

Uit de krant