Logo dehillegommer.nl
<p>Keukenhof zonder bezoekers, begin mei dit jaar. | Foto: Keukenhof.</p>

Keukenhof zonder bezoekers, begin mei dit jaar. | Foto: Keukenhof.

‘Toerisme zwaarst getroffen door corona’

De Economic Board (EBDB) heeft vorige week het vervolgrapport ‘De effecten van de coronacrisis op de Duin- en Bollenstreek’ gepubliceerd. Bureau Blaauwberg onderzocht in april reeds de eerste effecten van de pandemie op onze regio. Deze opvolgende analyse bevat een overzicht van de impact op de regio tot nu toe. Lars Flinkerbusch directeur EBDB: “De cijfers liegen er niet om. De Duin- en Bollenstreek is zwaar getroffen.”

Veel andere regio’s laten aanmerkelijk gunstigere cijfers zien, zegt Flinkerbusch. “In het rapport worden gelukkig ook de herstelkansen voor de verschillende sectoren in kaart gebracht. Met die kansen gaan we aan de slag.”

Het toerisme blijft de zwaarst getroffen sector in deze crisis. Vooral de veerkracht van horecazaken wordt sterk op de proef gesteld. Het voor de Duin- en Bollenstreek belangrijke voorjaar is geheel in het water gevallen. Geen Keukenhof, geen bollen- en strandtoeristen, geen congresbezoekers en geen Formule1 fans. Het mooie zomerweer heeft echter wél geleid tot een piek in de bezettingsgraad van hotels en vakantieparken. De sombere kant zit met name in de effecten rondom het luchtverkeer. De stelregel lijkt hierbij: hoe dichter bij Schiphol, hoe groter de problemen. De internationale toerist hoeven we voorlopig niet of nauwelijks te verwachten. Dit geldt zowel voor vakanties als voor congressen. Vooral door het voorlopig wegblijven van het congrestoerisme blijft een goed herstel voor het toerisme naar verwachting tot diep in 2021 uit.
Flinkerbusch benadrukt dat het rapport een duidelijke urgentie aangeeft om niet alleen te focussen op crisisherstel, maar juist om nu samen te werken aan een vernieuwing van de economische structuur in de streek. “De nadruk moet komen te liggen op het aanjagen en investeren in kansrijke en innovatieve projecten om de economische dynamiek in onze regio te versterken. We starten met een denktank van 250 betrokken ondernemers en andere streekgenoten. Doel is om zo een extra vonk en motor te worden om de economische dynamiek in de streek te vergroten. Het rapport van Blaauwberg dient hierbij als vertrekpunt.”

Het tweede rapport kwam wederom tot stand in samenwerking met de koepelorganisaties uit de vijf bollengemeenten en kan bekeken en gedownload worden via de website van de Economic Board Duin- en Bollenstreek.

Meer berichten