Sommige woningen werden dubbel bewoond, voor en achter. Dat is goed te zien bij de sloop in de jaren 70 van de vorige eeuw.
Sommige woningen werden dubbel bewoond, voor en achter. Dat is goed te zien bij de sloop in de jaren 70 van de vorige eeuw. Foto: SVvOH

De vele wegen van Hillegom: Kortenbachstraat

Column Sporen van Vroeger

Hillegom groeide in de vorige eeuw uit tot een van de belangrijkste bollendorpen in de regio. Vooral in de jaren 1900-1930 ontwikkelde het zich tot een echt bollendorp. Naarmate de welvaart in het bollenvak steeg, werden ook de woningen van bloembollenkwekers en -handelaren luxueuzer.

Voor het werk in de bollenbedrijven waren veel mensen nodig. Arbeiders van heinde en verre werden aangetrokken om op de ‘bloemisterijen’ en in de bollenschuren te werken. Langs de Loosterwegen, de Leidsestraat en nabij de kwekerijen kwamen rijtjes arbeiderswoningen, zoals het Kraaiennest en de Amerikabuurt. Toen die huisvesting onvoldoende was, richtte men rond 1920 de woningstichtingen Patrimonium en Goed Wonen op, om nieuwe arbeiderswoningen te bouwen.

Die arbeiderswoningen van toen waren bepaald niet met dezelfde luxe gebouwd als de villa’s van de bloembollenkwekers en de bloembollenhandelaren die gekscherend nog weleens “bollenvilla’s” worden genoemd. De arbeiders woonden soms in heel kleine woningen. Soms was er ook sprake van dubbele bewoning, zoals bijvoorbeeld in de Kortenbachstraat het geval was, ofschoon dat van buitenaf niet zichtbaar was. In de Piet Heinstraat, voorbij nummer 23 stond destijds de Kortenbachstraat, die bestond uit een rij huizen die dubbel bewoond waren, niet boven/beneden maar voorkant/achterkant. Dat is goed te zien op de foto die tijdens de afbraak genomen is, in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Toen werden ook die arbeiderswoningen gesloopt om plaats te maken voor eengezinswoningen die aan de moderne standaarden voldeden.

De Amerikabuurt is een van de 17 routepunten van de historische wandelroute “Hillegom: Bollendorp” die op de wandel-app “VoetstAPPen” van Stichting Vrienden van Oud Hillegom is geplaatst. Zaterdag 12 september is de de app gelanceerd en nu kan individueel en coronaproof gewandeld worden door Hillegom. De app start met de genoemde historische wandelroute die formeel start bij het NS-station Hillegom en na ongeveer 50 minuten arriveer je bij het laatste routepunt, ’t Hof.

Daarnaast is een Kunstroute op de app geplaatst en deze route kwam tot stand in opdracht van de gemeente Hillegom. Hiervoor werkten de Vrienden samen met Marca Bultink Cultuurhistorie Communicatie en met Remco Out. De Kunstroute beschrijft de huidige 30 kunstwerken in de openbare ruimte van Hillegom en de nummering van de kunstwerken in chronologisch: nummer 1 is het oudste kunstwerk. Iedereen kan hier zelf een vrije route wandelen. De app is gratis te downloaden in de App-store en via GooglePlay.

Een van de doelen van het ontwikkelen van de app was om de jeugd kennis te laten maken met de lokale geschiedenis van ons dorp. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Met deze app kan ook de jeugd op een leuke en actieve manier kennismaken met een deel van de Hillegomse geschiedenis en met de rijkdom aan openbare kunst. Het toeval wilde dat een aantal scholen in Hillegom dit schooljaar meedoet aan het project ‘Verwonder om de hoek’ met als thema ‘Ons dorp om de hoek’. Groep 5 t/m 8 leert en ontdekt met dit project over de geschiedenis van Hillegom en wat er allemaal te beleven is voor hen in ons dorp. Wijkcoach Masja de Bruin is druk met dit project bezig en zocht contact met de Vrienden. Dat resulteerde erin dat deze week maar liefst drie basisschoolklassen gaan wandelen met VoetstAPPen! 

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl en www.dehillegommer.nlJacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant