Logo dehillegommer.nl
Harriët van der Kooij en Marjan Jager. | Foto: pr
Harriët van der Kooij en Marjan Jager. | Foto: pr (Foto: )

Fietsmaatjes zoekt derde coördinator

De duofietsen van Fietsmaatjes Hillegom Lisse zijn steeds vaker in het straatbeeld te zien. De vrijwilligersorganisatie zoekt nu een derde coördinator voor Lisse.

Wie fietsen er samen, wanneer gaan ze dat doen, en hoe krijgen ze instructies? Daar zorgen Marjan Jager en Harriet van der Kooij als coördinatoren van Fietsmaatjes in Lisse voor. Ze zoeken iemand die hen kan helpen om het werk beter te verdelen. “Contact met mensen, plannen en registreren - het komt allemaal bij elkaar.”

Toen in 2018 de stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse werd opgericht, meldden ze zich allebei voor de rol van coördinator.

Een coördinator houdt nieuwe aanmeldingen van gasten en vrijwilligers bij en bezoekt de mensen thuis om alles uit te leggen. Daarna is het belangrijk te zorgen voor een goede match tussen vrijwilliger en gast. Het plannen van de fietsritten in het rooster en het organiseren van bijeenkomsten hoort er ook bij. De coördinatoren houden contact met vrijwilligers en gasten, informeren tussentijds of het nog goed gaat en sturen een kaartje bij verjaardagen of ziekte. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat zowel de vrijwilligers als de gasten met plezier fietsen, benadrukken beide dames.

“Met mijn verpleegkundige achtergrond ligt dat sociale stukje me heel goed,” vertelt Marjan. “Mensen bezoeken, uitleggen hoe het werkt, dat vind ik erg leuk. Door dit werk kom je bij mensen thuis, je ziet hun leefomstandigheden. Ik ben soms onder de indruk wat vrijwilligers allemaal voor hun gasten overhebben.”

Wij ontlasten mantelzorgers

Ook Harriët van der Kooij komt uit de zorg en ze herkent dat meteen. “Daarnaast hou ik ervan dat het administratief goed loopt. Het is een belangrijk onderdeel van mijn werk geweest om alles goed te registreren. Daarmee kunnen we ook verantwoording afleggen aan de fondsen. Zo vullen wij een gat in de markt doordat we mantelzorgers ontlasten, bijvoorbeeld voor partners met dementie en Parkinson. In de rol van coördinator komt dat allemaal bij elkaar. Ik vind dat alle twee heel leuk.”

Helpende hand is meer dan welkom

Nu zoeken ze iemand die hen kan helpen bij hun veelzijdige taken. Marjan: “In het begin hadden we maar één duofiets. Met drie duofietsen en veel meer vrijwilligers en gasten wordt de invulling van het rooster steeds ingewikkelder.” Een helpende hand is welkom om bij te springen en om elkaar te kunnen vervangen.

Wat de derde coördinator doet, hangt af van de persoon die zich meldt, benadrukken beide vrijwilligers. “Kom eens praten”, zegt Harriet. “Je kunt kiezen uit allerlei leuke dingen om te doen. Je kunt zowel sociaal, administratief of organisatorisch je talenten gebruiken. We doen het samen.” Nieuwsgiering geworden? Mail naar: coordinatorlisse@fietsmaatjeshillegomlisse.nl.

Meer berichten