Logo dehillegommer.nl
In de opvang zitten de konijnen maximaal 3 weken alleen. | Foto: Caroline Spaans
In de opvang zitten de konijnen maximaal 3 weken alleen. | Foto: Caroline Spaans (Foto: )

Konijnenopvang Hillegom viert eerste lustrum

Hillegom • “Mijn liefde voor konijnen begon gek genoeg met mijn kat”, vertelt Yvonne Hunink. “Hij had een jong konijn gevangen en bracht het arme diertje trots mee naar huis. Gelukkig leefde het nog, dus heb ik direct een hok aangeschaft en gezorgd voor een maatje, want alleen in een hok, wist ik, dat is niet goed voor een konijn."

Door Caroline Spaans

In 2005 bestond er in Hillegom alleen een caviaopvang. Vijf jaar later, in 2010, werden daar ook konijnen opgevangen. "Ik ben daar toen als vrijwilliger aan de slag gegaan en heb enorm veel geleerd met dank aan Jose van der Geest ."

Nieuwe start met stichting

Samen met de andere vrijwillgers wilde Yvonne de opvang professionaliseren, een stichting met een bestuur. In november was de stichting Konijnenopvang Hillegom een feit en de opvang werd in 2016 geheel nieuw neergezet op een andere locatie in Hillegom: de achtertuin van Yvonne. De keuze werd gemaakt om geen cavia’s meer op te vangen. Yvonne: “Ik houd van netjes. Dus er moest ook bedrijfskleding komen met opdruk van onze opvang. Het bestuur bestaat nu uit vier mensen waarmee we het beleid uitzetten en zijn er nog drie dagverantwoordelijken actief, waarmee we dus met zeven mensen verantwoordelijk zijn voor de opvang. Daarnaast heeft de opvang nog dertig vrijwilligers die onder andere zorgen dat de hokken schoon worden gemaakt en de konijnen worden gevoerd.

Cursus en opleiding

Inmiddels heeft Yvonne een kleine 3000 konijnen voorbij zien komen en richt ze zich op deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers. "Onze dagverantwoordelijken worden allemaal opgeleid en mogen cursussen volgen. Een van de vrijwilligers is Saskia. “Ik had een konijn gekocht bij een dierenwinkel," vertelt ze, "en hoorde via via dat een konijn alleen houden helemaal niet goed is.

24/7 uitloop van 4 m2

Via internet kwam ik terecht op de site van de konijnenopvang en ben hier naartoe gegaan om een konijnenvriendje aan te schaffen. Omdat ik nog extra uren over heb om te helpen, ben ik hier nu aan de slag als vrijwilliger.” Yvonne: “Konijnen hebben een ren nodig van minimaal 4 m2 waar ze 24/7 naartoe kunnen. Een konijn alleen in een hok is écht dierenmishandeling. Het zijn sociale dieren die soortgenoten nodig hebben!”

Alle konijnen die de konijnenopvang verlaten, gaan naar een soortgenoot óf vertrekken samen met een maatje. Mensen die een maatje zoeken, nemen het konijn mee en bij de opvang wordt deze aan een ander konijn gekoppeld. De rammen worden gecastreerd en bij de voedsters worden de baarmoeder en eierstokken verwijderd. Hierdoor kunnen ze zich niet meer voortplanten, maar zijn ook veel rustiger.

Graag een konijn erbij of een koppel konijnen aanschaffen?

Laat je voorlichten door de medewerkers van stichting Konijnenopvang Hillegom en kom langs op de Veenenburgerlaan 23.

Meer berichten