Logo dehillegommer.nl
Oud ploegchef Roelfke Spilker en Johan Brandsma. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.
Oud ploegchef Roelfke Spilker en Johan Brandsma. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.

Brandsma stopt na 33 jaar

Na 33 jaar nam Johan Brandsma afscheid van de Brandweer Hillegom. Voorafgaand aan zijn afscheid organiseerde de brandweer vorige week een oefening bij de Draka, waarbij vier facetten aan bod kwamen: brand, hulpverlening, een waterongeval en giftige stoffen.

Zo was tijdens loswerkzaamheden vanuit een tankwagen een lekkage ontstaan met de gevaarlijke stof TDI uit de slangen, waarna de brandweer werd gealarmeerd. Burgemeester Arie van Erk nam ook poolshoogte.

De bestuurder van een heftruck schrok van het sissende geluid en botste op de auto van twee onderhoudsmedewerkers. Deze raakten door de klap bekneld en moesten uit de auto worden geknipt. De heftruck vervoerde een IBC-vat, een bijtende vloeistof die op een werknemer terechtkwam. Toen BHV-ers gingen kijken waarom de bluspomp op afstand niet werkte gleed een van hen uit en kwam in het water terecht. Ook hij moest gered worden en gereanimeerd. Al met al een veelzijdige oefening waarbij achttien manschappen en drie autobrandspuiten, waaronder ook een team uit Sassenheim. Er werd daarbij nauw samengewerkt met de BHV van de Draka en de bedrijfsdeskundige.

Tijdens de evaluatie bleken beide partijen tevreden met het verloop van de oefening en werd teruggekeken op een geslaagde oefening. Er kwam ook nog een “echte” melding binnen van een rookmelder bij Zorgcentrum Parkwijk, waardoor een autobrandspuit moest uitrukken. Ter plaatse bleek het vals alarm te zijn en kon het team weer deelnemen aan de oefening.

De oefening werd onder andere uitgezet door Brandsma, waarvoor dit meteen zijn laatste activiteit was voor de Hillegomse Brandweer. Na afloop van de oefening werd Brandsma in het zonnetje gezet op de kazerne, waar hij kwam in brandweeruniform en zijn pet op had. “Deze pet heb ik expres opgezet vanavond. Ik ga deze nu af doen voor jullie allemaal. Petje af voor jullie allemaal. Ik ben blij dat ik met jullie mocht samenwerken. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan”.

Oud ploegchef Roelfke Spilker bood Brandsma namens het team zijn brandweerhelm aan, opgepimpt met bloemen. Van de huidige korpschef Sven van Bohemen kreeg Brandsma een oorkonde met een speld voor 33 jaar dienstverband.

Meer berichten