Logo dehillegommer.nl
Tv producent Taco Zimmerman op de set bij ´zijn´ Maestro.
Tv producent Taco Zimmerman op de set bij ´zijn´ Maestro. (Foto: pr)

Groene tv-plannen van Hillegommer Taco Zimmerman

Aarde zoekt leden’. Met deze slogan bestormt Omroep Groen het publieke omroepbestel. Vandaag start de campagne om tot 31 december minimaal 50.000 leden voor Omroep Groen te werven. En de initiatiefnemer is niemand minder dan Taco Zimmerman, zoon van de Hillegomse huisarts Nico Zimmerman die naar schatting 1000 Hillegomse kinderen het levenslicht liet zien. "Mijn ouders wonen inmiddels in Aerdenhout en ik in Bussum. Maar Hillegom blijft altijd 'mijn' dorp", zegt hij.

Door Caroline Spaans

Waarvan kennen wij Taco nog meer, naast dat hij de zoon van de oud-huisarts is? Taco is niet vóór maar achter de tv-schermen verantwoordelijk voor heel wat bekende programma's. Met zijn bedrijf Tuvalu Media is hij de nummer 4 in Neder(media)land en produceerde onder meer Maestro, Brugklas, Ali B Op Volle Toeren en DNA onbekend.

"Ik begon zo'n dertig jaar geleden bij (Club) Veronica, de omroep waar Hillegommer Bart de Graaff ook startte. Bart en ik kenden elkaar trouwens al eerder; we tennisten allebei bij de HTC. We dubbelden wel eens en deden een toernooitje. Toen hij begon met BNN en mijn eerste productiemaatschappij een feit was, produceerde ik een van de eerste BNN programma’s: De Superstage. Met Bart, zijn zus Mirjam en cameraman Rob van Rijn (ook Hillegommer) gingen we naar Cape Canaveral in Florida om de lancering van de Spaceshuttle mee te maken.”

Onafhankelijk

Of het Omroep Groen lukt om in de voetsporen van het succes van BNN te treden, is nog maar de vraag. Taco: "We moeten eerst aan die 50.000 leden komen natuurlijk. En," benadrukt hij, "ik wil zéker niet in een 'geitenharenwollensokkenhokje' worden geduwd. De toekomst gaat iedereen aan, je hoeft niet links of rechts, jong of oud te zijn om belang te hechten aan schone lucht of droge voeten. Naast boeiende documentaires zouden we bijvoorbeeld ook een programma willen maken als ‘Groen in Bedrijf’. Veel bedrijven en organisaties zijn inmiddels goed bezig met duurzaamheid vind ik.”

Aandacht aan de aarde

Hij zegt niet de illusie te hebben dat hij met Omroep Groen de klimaatproblemen kan oplossen, maar: "Ik kan de aarde wel de aandacht geven die ze verdient en een podium bieden aan positieve initiatieven die bijdragen aan een betere planeet."

Voorzitter van de Raad van Toezicht, Jan Terlouw, schuift dinsdag 1 september aan tafel bij Op1 om een mooi pleidooi te houden voor Omroep Groen. En als het lukt? "Dan checkt het Commissariaat van de Media in de 2e week van januari 2021 steekproefsgewijs of het ledenaantal klopt. Zij controleren ook ons beleidsplan, evenals de NPO en de Raad voor Cultuur. Al die adviezen belanden op het bureau van de minister, die in september 2021 besluit of we het bestel in mogen. Als dat positief is, krijgen we vanaf januari 2022 zendtijd!" Ook lid worden? Kijk op: www.omroepgroen.nl

Meer berichten