Logo dehillegommer.nl
Burgemeester Arie van Erk (l) en Arie Brandsma. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.
Burgemeester Arie van Erk (l) en Arie Brandsma. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.

Afscheid van brandweer Brandsma

Bij de Hillegomse Brandweer kwam zaterdag een melding binnen van een brand op de gemeentewerf. Ook de pieper van Johan Brandsma, die al 33 jaar deel uitmaakt van de Vrijwillige Hillegomse Brandweer ging de pieper af. Voor hem was het meteen een bijzondere melding, misschien wel de laatste van zijn loopbaan, want hij neemt 1 september officieel afscheid. Omdat zijn keuring eerder stopt zal hij niet meer uitrukken. Als bevelvoerder stond hij zijn mannetje op de gemeentewerf, maar al snel bleek dat het allemaal in scene was gezet om hem te bedanken voor zijn inzet.

Al rap na de melding kwam de van te voren vastgestelde uitroepploeg met de brandweerauto het terrein van de gemeentewerf oprijden, waar Brandsma snel in de gaten kreeg dat het om een middenbrand ging en er werd daarom door hem opgeschaald. Een tweede tankautospuit werd opgeroepen en ook de politie werd gealarmeerd. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was kwam burgemeester Arie van Erk met zijn fiets het terrein oprijden om poolshoogte te nemen. Van Erk werd door Brandsma ingelicht over de gang van zaken en vlak daarna kwam een auto van Meerlanden aanrijden. Brandsma sommeerde deze opzij te gaan en keek daarbij niet goed wie er in het voertuig zaten. Dat bleken zijn vrouw Wilma en zoon Mark te zijn, die ook in het complot zaten. Toen viel het muntje. In het elektrische wagentje van Meerlanden kwam ook Willem Schniedewind nog aanrijden in een ouderwets brandweerpak dat hij jaren geleden heeft gedragen, toen de gemeente en de brandweer nog heel nauw samenwerkten. Van Schniedewind kreeg Brandsma een doos met wijn en een doos vuurwerk, waarna besloten werd dit meteen af te steken.

Zo nam Brandsma op passende wijze afscheid. “Zo ga ik echt weg met vuur en vlam. Wat een prachtige tijd heb ik gehad. Samen met Han Spilker heb ik jullie allemaal zien komen. Hoe bijzonder is dat. IK heb jullie zien groeien in wat jullie nu zijn. Wat een mooi team. IK kan van jullie allemaal wel iets vertellen. En dan deze uitruk. Dat is mijn stijl, mooier hadden jullie dit niet kunnen doen. Bedankt hiervoor. Als het had gemogen had ik jullie allemaal geknuffeld”. Ook PLoegchef Sven van Bohemen bedankte Brandsma voor zijn inzet. “We gaan iemand kwijtraken met een flinke dot ervaring. We hebben samen met hem flink wat bijzondere uitrukken gehad. Ik kan bijna zeggen je grossiert erin. We dragen je allemaal een warm hart toe en gaan je zeker missen. De gekken uitrukken, de oefeningen met jou en je verhalen”. Burgemeester Arie van Erk bood Brandsma een cadeaubon aan. Ook van Erk sprak over een bijzondere prestatie. “33 jaar bij de vrijwillige brandweer. Dat is een hele mijlpaal. Daar heb ik je tijdens de Korpsavond al Koninklijk voor mogen onderscheiden. Niet alleen de lengte is bijzonder, maar ook de manier waarop. Je kennis, je inzet die er continu was zal gemist worden. Je was de steunpilaar van het korps”.

Meer berichten