WhatsAppfraude komt steeds vaker voor.
WhatsAppfraude komt steeds vaker voor. Foto: pixabay

Meer fraude met Whatsapp

Algemeen

Wijkagent Marco Giesbergen waarschuwt dat op dit moment het aantal fraudegevallen via Whatsapp toeneemt.

"Vooral 60-plussers met volwassen kinderen zijn slachtoffer. De cybercriminelen doen zich voor als kind van het beoogde slachtoffer en proberen op die manier geld af te troggelen", schrijf hij in een email. Als voorbeeld schrijft hij het volgende:

'Op vrijdag 8 mei 2020, omstreeks 11.00 uur, ontving ik een WhatsApp bericht van een voor mij onbekend nummer, namelijk 06-12345678. Er staat: 'Hoi Pa, Ik heb een nieuwe telefoon en een nieuw nummer, dit is mijn nieuwe nummer, mijn oude kun je verwijderen. Hoe gaat het met je?'Op dat moment zou je er vanuit kunnen gaan dat het je zoon of dochter is die dit bericht stuurt. Er wordt vervolgens wat heen en weer geappt. Op vrijdag 8 mei 2020, omstreeks 15.00 uur komt de zoon of dochter met de vraag of ik hem/haar uit de brand kan helpen. Zoon of dochter moet een betaling doen maar doordat hij een nieuw toestel heeft werkt zijn internetbankieren nog niet. Zoon of dochter vraagt of er een bedrag van 1500 euro voorgeschoten kan worden. Deze bedragen variëren van 500 tot 5000 euro. Zoon/dochter belooft dit de volgende dag meteen weer terug te storten als de internet bankieren-app het weer doet en stuurt de betaalgegevens. Vaak wordt na de overschrijving om nog meer geld gevraagd.'

Als advies heeft Giesbergen een aantal tips: "Twijfelt u of de 'bekende' bekend is? Bel de persoon op het nummer dat bij u bekend is. Lukt het niet om telefonisch contact te leggen, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is. Stel persoonlijke vragen die alleen de bekende of het familielid kan weten. Ga na of het rekeningnummer dat wordt genoemd inderdaad van de bekende of het familielid is. Maak nooit geld over voordat u met de bekende gesproken hebt en wordt er gesproken over tijdsdruk, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is. Bedrijven geven nooit een tijdslimiet van hooguit enkele uren waarbinnen een factuur betaald moet worden.

Heeft u de naam en het bankrekeningnummer van de persoon waar u geld naar toe over moet maken? Bel dan direct met uw eigen bank, de politie en de fraudehelpdesk. Bewaar zoveel mogelijk gesprekken (apps, mails).

Het telefoonnummer van de politie is 0900-8844, de Fraudehelpdesk (088-7867372) helpt u schade te beperken en te onderzoeken of u deze eventueel vergoed kunt krijgen. De Fraudehelpdesk werkt landelijk en bundelt meldingen."

Uit de krant