Docent en digi-coach Melissa Akkermans geeft les van achter haar computer. | Foto: Remco Out.
Docent en digi-coach Melissa Akkermans geeft les van achter haar computer. | Foto: Remco Out.

Fio Hillegom is helemaal online

Onderwijs

Het Fioretti College Hillegom is net als alle andere scholen al een week dicht. Toch gaan de lessen gewoon door en zitten de meeste docenten op school. Het enige verschil is dat de leerlingen thuis zitten de docenten voor hun computer.

Door Remco Out

Maandagochtend zit Melissa Akkermans, docent en digi-coach, al klaar achter haar computer. De leerlingen druppelen een voor een het digitale klaslokaal binnen. Op Fioretti College Hillegom houden ze het normale rooster gewoon aan en switchen de leerlingen tussen de verschillende docenten. Via Google Meets kunnen ze elkaar zien en wordt er uitleg geven en vragen beantwoord. “Meestal geef ik eerst tien minuten uitleg en beantwoord ik nog wat vragen. Dan mogen de leerlingen aan de slag met de opdrachten. Ik blijf dat lesuur nog online in Google Meets en als leerlingen nog vragen hebben kunnen ze terugkomen in het digitale klaslokaal”, vertelt Akkermans. Op deze manier blijft er nog veel contact tussen de docenten en leerlingen. “We kunnen de opdrachten gewoon online zetten, maar het is juist belangrijk om met elkaar contact te houden”, voegt Akkermans toe. De meeste leerlingen zijn ook te zien via de webcam en dat brengt bijzondere en grappige beelden met zich mee. Zo zitten er leerlingen nog in hun badjas en anderen volgen de les met een laptop op schoot in bed. Toch werken de meesten gewoon aan hun bureau.

Binnen een paar dagen moesten alle docenten de overstap naar online lesgeven maken. “Op het Fioretti werken in een huizenstructuur. Per huis is er nu een superuser die het aan de docenten in het huis uitleg heeft gegeven en ook het aanspreekpunt is bij problemen." 

Op het Fioretti zien ze nu ook meerdere voordelen van het online lesgeven. Zo kunnen zieke leerlingen in de toekomst online les krijgen. Toch verlangen veel docent alweer terug naar echte klaslokalen met echte leerlingen.

Uit de krant