Marga Maillé maakt met gebruikt tuingereedschap een 'Groeituin'. | Foto: pr
Marga Maillé maakt met gebruikt tuingereedschap een 'Groeituin'. | Foto: pr

'Deze giften maken het werken aan het tuinproject nog leuker'

Algemeen

(ingezonden door Marga Maillé) "Wat kan een mens blij worden van afgedankte en overbodige spullen. Gekregen tuingereedschap en attributen krijgen een nieuw thuis bij ons in De Groeituin."

"Daar sta ik dan; heel blij te zijn met spullen die in een tuin goed van pas komen en gekregen van lieve mensen om mij heen. Mijn ouders hadden nog wat tuingereedschap over die ze toch niet meer konden gebruiken. De rieten mand stond hen eigenlijk ook wat in de weg. Mijn dochter gaf mij een houten kweekbak die over was na haar verhuizing. Een grote gereedschapstrolley, gekregen van een goede vriend, gaat ook zeker heel goed van pas komen.

Ik had mijn familie en vrienden verteld over het prachtige project waarmee ik bezig ben. Samen met nog vijf andere enthousiaste vrijwilligers en onder begeleiding van buurtcoördinator Johanna Cloo van WelzijnsKompas, werken we hard aan de totstandkoming van een nieuwe ontmoetingsplek in Hillegom; De Groeituin. En dan ook nog eens aan het mooiste stukje van Hillegom; aan de Oude Beek. Twee volkstuin percelen huren we van de gemeente, waarop we naar hartenlust kunnen werken aan het laten groeien van groenten en fruit, het laten bloeien van tal van bloemen en ruimte geven aan bomen en struiken. Voor mensen die het fijn vinden om in de aarde te wroeten, een spade in de grond te steken en gewoon buiten willen zijn. Waar je anderen kunt ontmoeten om met elkaar voor zo'n tuin te zorgen. We onze talenten daar kunnen uitwisselen, plezier hebben met elkaar. Ook een beetje voor elkaar zorgen.

En, mocht je dat prettiger vinden, fijn alleen genieten van de natuur. Echt tot rust komen en even helemaal niets moeten. Dat ik mij hieraan heb verbonden is zeker niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ik heb al heel wat jaren MS en naast chronische vermoeidheid ook veel hinder van zintuiglijke overprikkeling. De wereld om mij heen is zo gevuld met prikkels; in winkels schreeuwen de producten mij tegemoet, net als de muziek uit de luidsprekers. Geuren zijn ook overal en lastig te ontwijken. Met mijn persoonlijke kruiwagen aan hulpmiddelen, zonnebril en oordoppen, is het opzoeken van de rust in de natuur een prachtige optie om van het leven te kunnen blijven genieten. Waar de drukte van de maatschappij de geringe energie die ik heb mij zeer vermoeid, kan buiten, midden in de natuur, de rust, mij juist energie geven. Dat dit ook nog kan in samenwerking met andere mensen, is voor mij, als mensen-mens, een geweldige verrijking. Ik kijk er dan ook enorm naar uit dat we daadwerkelijk van de tuinen kunnen genieten. In mijn werkzame leven ben ik activiteiten begeleidster geweest en dat bloed gaat al weer kriebelen; insectenhotels in elkaar zetten, met planten textiel gaan verven, plantenlabels maken, educatieve speurtochten uitzetten. Zo heb ik nog ontzettend veel ideeën. Maar eerst; handen uit de mouwen en veel meedenken met de andere werkgroepleden om een prachtige groene, groei stek te creëren voor iedereen.

Mocht je misschien ook nog tuin- en/of handgereedschap over hebben? We zijn vooral op zoek naar gieters, harken, schoffels, spaden, rieken, kruiwagens en klein hand-tuingereedschap, zoals takken-, heggen- en snoeischaren."

Contact
Zou jij het ook leuk vinden om ook betrokken te zijn bij De Groeituin? Heb je algemene vragen over dit project? Neem contact op met Johanna Cloo, coördinator buurtgericht werken. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via: 0252-757100 of 06-45341569 of per mail via: j.cloo@welzijnskompas.nl.

Contact
Zou jij het ook leuk vinden om ook betrokken te zijn bij De Groeituin? Heb je algemene vragen over dit project? Neem contact op met Johanna Cloo, coördinator buurtgericht werken. Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur via: 0252-757100 of 06-45341569 of per mail via: j.cloo@welzijnskompas.nl.

Uit de krant