Logo dehillegommer.nl
Foto: remco out

Vrijwilliger, mantelzorger en kanjer van het jaar gehuldigd

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie op donderdag 2 januari op het gemeentehuis was het aan Burgemeester Arie van Erk om de Vrijwilliger, Mantelzorger en de Kanjer van het jaar 2019 bekend te maken.

Dit jaar waren er zeven genomineerden: drie vrijwilligers, drie mantelzorgers en een kanjer. De Burgemeester benadrukte dat het niet om een wedstrijd ging. "Alle genomineerden zijn even belangrijk". Uit eindelijk werd Martijn Zuiderduin vanwege zijn verdiensten voor de Tjarda Hillegom en de Stichting Hutten bouw Hillegom vrijwilliger van het jaar, Ria Lommerse Mantelzorger van het jaar omdat ze zorgt voor de 90 jarige zieke G.J.van Beek en Famke van Trigt Kanjer van het jaar omdat ze al 19 jaar actief is bij Tennisclub Hillegom.

Van Erk noemde de uitreiking een van de leuke dingen van zijn werk. "Vrijwilligers en mantelzorgers vervullen een belangrijke rol in de samenleving. Het is fijn dat er mensen zijn die iets voor een ander betekenen". Dit jaar vond de uitreiking alweer voor de 15e keer plaats. De Burgemeester zei het jammer te vinden dat er maar een persoon was aangedragen voor de onderscheiding Kanjer van het jaar, bedoeld voor vrijwilligers en mantelzorgers tot 25 jaar. "Dat zegt mij dat er in de jongere leeftijdsgroep meer aanmoediging nodig is om vrijwilligerswerk te gaan doen. In tegenstelling natuurlijk tot mantelzorgen, want dat overkomt je meestal. Ik wil u dan ook vragen om jongeren in uw omgeving enthousiast te maken en uit te nodigen voor een vrijwilligersfunctie en om ze dan komende jaren te nomineren voor de onderscheiding natuurlijk". De jury bestond dit jaar uit huisarts Chel van der Kaaden, wethouder Fred van Trigt, Alphons Maas (vrijwilliger van het jaar 2019) en Raya Yousif van Rotary Hillegom Lisse. De Burgemeester bedankte hen voor hun inzet, evenals de Rotary, die deze uitreiking mede mogelijk heeft gemaakt. In het bijzonder dank ik Aad Otte.

Voor de onderscheiding Vrijwilliger van het jaar 2019 waren genomineerd José van der Elst, Martijn Zuiderduin en Leni van Diessen – van den Broek. José van der Elst zet zich al dertig jaar in voor Jeugdkamp de Hill-Billies. Leni van Diessen-van den Broek is al jarenlang vrijwilliger voor de Willibrordusparochie Hillegom. De prijs werd gewonnen door Martijn Zuiderduin, die al 13 jaar actief is voor de Tjarda en drie jaar voor de Hillegomse Huttenbouw. "U werkt keihard aan het succes van zowel de scouting als de huttenbouw, meestal als stille kracht op de achtergrond. U staat altijd klaar voor iedereen en doet alles zonder er iets voor terug te verwachten. Het welzijn van de Hillegomse jeugd staat voor u voorop en daarom heeft u al vele kinderen onvergetelijke momenten bezorgd tijdens weekenden, zomerkampen en de huttenbouw. U heeft de onderscheiding dus zeker verdiend". Martijn Zuiderduin kreeg de felbegeerde hangkous, bloemen en de oorkonde. De overige genomineerden kregen bloemen en een oorkonde. Als mantelzorger waren genomineerd Ruud Verhoeven, voor de zorg van zijn vrouw, Ria Lommerse-van der Zande, voor de zorg van de 90 jarige G. J. van Beek en René van Nieuwpoort, omdat hij zijn moeder verzorgd. De prijs werd gewonnen door Ria Lommerse. De Burgemeester noemde haar een mantelzorger in de bijzondere categorie, omdat zij zorgt voor iemand die geen familie van haar is. "Ik vind het al bewonderenswaardig als mensen voor een zieke echtgenoot of een ziek kind zorgen –het is immers vaak een zware taak-, maar het is echt bijzonder als mensen dat doen voor iemand die verder van ze af staat. U zorgt voor een 90-jarige, dove man en u bent echt zijn steun en toeverlaat. U regelt alles voor hem, zoals de dingen rondom de dagelijkse zorg, maar u gaat ook met hem mee naar afspraken, activiteiten en etentjes. De zorg voor hem staat voorop in uw leven, zo is mij verteld. En dat doet u met het nodige geduld, want communiceren is natuurlijk niet eenvoudig. Maar, daar vindt u altijd wel iets op. U bent een zegen voor deze vriend en een voorbeeld voor velen". Ook Ria Lommerse ontving de Hangkous, de oorkonde en bloemen, terwijl de andere twee genomineerden de oorkonde en bloemen kregen.

Tot slot reikte Aad Otte van de Rotary de prijs voor de Kanjer van het jaar uit: een cheque van 250 euro voor een goed doel of de eigen vereniging, beschikbaar gesteld door de Rotaryclub. Zoals gezegd was er maar één aanmelding: Famke van Trigt.

"Je zet je met veel vrolijkheid en enthousiasme zo'n 7 uur per week in voor de Hillegomse Tennis Club. Al 19 jaar ben je een zeer actief lid. Zo ben je betrokken bij de organisatie van het zomerjeugdkamp, het open toernooi en de clubkampioenschappen. En sinds vorig jaar ook bij de exploitatie van de padelbanen. Organisatorisch ben je heel sterk en je zorgt ervoor dat alles perfect verloopt. En het lukt je om ook andere jonge leden, vrienden en vriendinnen zover te krijgen dat ze meehelpen bij activiteiten. Dat is fantastisch, want het is belangrijk dat ook jongeren vrijwilligerswerk doen. Hopelijk hebben we dan de komende jaren ook wat meer aanmeldingen".

Meer berichten