Wethouder Karin Hoekstra met de folder ''Vraag het de Energiecoach.''. | Foto en tekst: Piet de Boer.
Wethouder Karin Hoekstra met de folder ''Vraag het de Energiecoach.''. | Foto en tekst: Piet de Boer.

Hillegom start met energiecoaches

Algemeen

''Bij duurzaamheid heeft Hillegom uw hulp heel hard nodig'', zegt wethouder Karin Hoekstra bij de opening van de eerste Duurzaamheidsmarkt. We zijn er druk mee bezig. Het gaat bij duurzaamheid onder andere over energie, natuur en hergebruik. Duurzaamheid loopt als een rode draad door de gemeentelijke Omgevingsvisie. Maar zegt Hoekstra: "Daar moeten mensen in Hillegom ook een rol in hebben''.

Door Piet de Boer

Hillegom heeft samen met Teylingen en Lisse energiecoaches opgeleid. Deze wijzen kosteloos de weg in het doolhof van duurzaam wonen. Wat is verstandig en waar kun je beter later aan beginnen. De coaches zijn medebewoners uit Hillegom. De onafhankelijke , vaak technische raadgever komt langs om samen met jou te kijken naar de beste oplossing. De kandidaat coachesvoor waren snel gevonden. ''Binnen een week hadden we veertig vrijwilligers,'' zegt coördinator Rob de Mooij van HLT Samen. Vaak technici met veel ervaring in het verduurzamen van hun eigen woning. Zij kregen een training van de gemeente en zijn nu via de site van De Groene Uitdaging beschikbaar voor gratis overleg en advies.

Inspiratie-markt

De markt is zaterdag vooral de plek voor inspiratie, volgens de wethouder. Er zijn ongeveer vijftien organisaties, instellingen en particuliere bedrijven aanwezig voor advies en voorlichting. Christianne Hunting (Talent in Natuur) werkt voor scholen en heeft een maquette op tafel staan van een doorsnee woonwijk. ''Zo kan ik kinderen laten zien wat er gebeurt bij grote regenval en hoe je overlast kan tegengaan. Water moet in de toekomst zoveel mogelijk zelf in de wijk of straat worden opgevangen. Hoe doe je dat? In de maquette liggen sponsen 'grasveldjes' en groene sponsdaken Christianne pakt de gieter. Het water trekt in de sponsen en blijft liggen op de stenen straten. De kinderen bij de bak draaien aan het 'gemaal' om dit restwater af te voeren. Verduurzamen heeft vooral voordelen. Door het groen van bomen en struiken en gras blijft de straat in de zomer koeler. Kinderen kunnen blijven buitenspelen. Zonnecollectoren op groene daken functioneren beter dan op stenen daken omdat de zonnepanelen geen hoge daktemperatuur (45 en hoger) kunnen verdragen.

Het kan wel

En de kosten van duurzaamheid dan, verdien je die terug? Eveline Botter projectmanager van de gemeente Leiden reageert meteen. ''Dat vind ik nou zo'n rare opmerking. Heeft u een auto? Daar wordt vaak geld voor geleend en men vraagt zich daarna nooit meer af of je dat wel terugverdient.'' Je hoeft volgens Eveline geen wooncomfort in te leveren. Verduurzamen is mogelijk voor iedereen. Mensen zien vaak beren op de weg. ''Maar het kan wel'', drukt ze de bezoekers op het hart. Ze adviseert een duurzaam huis te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 9 november.

Uit de krant