Recordbedrag paardenweddenschappen kortebaan | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Chief One en John de Leeuw in Hillegom dit jaar. De Harddraverij haalde hier een record-inzet. | Foto: Tony Whelan
Chief One en John de Leeuw in Hillegom dit jaar. De Harddraverij haalde hier een record-inzet. | Foto: Tony Whelan

Recordbedrag paardenweddenschappen kortebaan

De populariteit van 'kortebaandraverijen', drafwedstrijden met paarden op dorps- en stadsstraten die vaak samenvallen met traditionele evenementen als feestweken en kermissen, breekt dit jaar alle historische records.

Dit is af te lezen aan de record-wedomzet die dit seizoen tijdens 25 kortebanen werd gerealiseerd. Voor het eerst is in een jaar tijd voor meer dan 1 miljoen euro aan paardenweddenschappen afgesloten. De harddraverij in Hillegom heeft hier met een lokaal record in belangrijke mate aan bijgedragen. Gemiddeld zagen de kortebanen dit jaar 14 procent groei aan de totalisatorkassa's. De kortebanen worden in toenemende mate erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

De wedomzetten in de draf- en rensport staan wereldwijd onder druk, maar de unieke Nederlandse kortebanen –nergens anders in de wereld worden zulke draverijen gehouden– trekken lokaal steevast vele duizenden toeschouwers. Die wagen, al is het voor velen maar één keer per jaar, ook graag een gokje. Wedden is onlosmakelijk verbonden aan de paardensport. Al hebben lang niet alle kortebaanliefhebbers verstand van drafpaarden, het gaat op de kortebanen vooral om een middag spanning en plezier.

De vrijwilligersorganisaties die de kortebaandraverijen organiseren, krijgen een substantieel percentage van de totalisatoropbrengst. De groeiende wedomzet is dus goed nieuws voor de harddraverijverenigingen en -stichtingen. Nieuwe wetgeving op het gebied van de kansspelbelasting en het wedden via internet dreigt, mogelijk al in 2021, een eind aan de feestvreugde te maken. Die zal leiden tot een grote terugval of zelfs het totaal verdwijnen van deze inkomsten. De kortebaanorganisaties voeren, in samenwerking met hun gemeentebesturen, al enige maanden actie om het tij te keren.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>