Als je weet dat je fiets in orde is, ga je rustiger de weg op. | Foto: Annemiek Cornelissen.
Als je weet dat je fiets in orde is, ga je rustiger de weg op. | Foto: Annemiek Cornelissen.

Veilig op de fiets door het dorp

Algemeen

Vorige week werd het jaarlijks terugkerende Praktische Fietsexamen gehouden. Deze keer was de organisatie anders dan anders en werd het evenement voor het eerst sinds jaren niet georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Hillegom. Deze afdeling is namelijk sinds oktober 2018 opgeheven, omdat er te weinig hulp en tijd was overgebleven om dit draaiende te kunnen houden. Met als gevolg dat de deelnemende scholen dit jaar voor het eerst de organisatie voor hun rekening hebben genomen met de hulp van Yvonne Visser en Martine Groen, oud bestuursleden van de VVN Hillegom.

Door Annemiek Cornelissen

Volgens Martine Groen waren er slechts drie bestuursleden overgebleven. Tevens was er geen voldoende hulp bij de diverse activiteiten, waaronder het Praktische Fietsexamen. Omdat beide dames het evenement heel belangrijk vinden voor de veiligheid van de fietsende schooljeugd aarzelden ze geen moment en boden zij meteen hun medewerking aan. "De directeuren van de Hillegomse Basisscholen vonden dat het fietsexamen doorgang moest vinden en benaderden ons met de vraag of we het evenement wilden aanduwen. We hebben meteen ja gezegd, omdat we het heel belangrijk vinden dat de kinderen veilig naar school of naar hun sportclub kunnen fietsen", aldus Groen, terwijl Visser aanvult dat het gelukkig dit jaar geen probleem was om genoeg hulpouders te vinden, die onder andere de posten langs de route hebben bemant.

Controle vooraf scheelt leerlingen stress op de dag zelf

Anders dan anders was ook de fietscontrole. Deze werd van te voren gedaan op de deelnemende scholen, dat waren er zeven van de acht, omdat de Toermalijn om het jaar meedoet. "Dat de controle van te voren plaatsvindt is eigenlijk veel beter. Het scheelt de leerlingen veel stress op de dag zelf. Ze verschijnen veel relaxter op de start. Eerst moesten ze ter plekke een fiets lenen van een medeleerling als hun fiets niet in orde werd bevonden, maar dat is nu niet meer aan de orde. Met als gevolg dat het hele evenement sneller en beter is verlopen", aldus Visser.

Een voordeel van het op school keuren is volgens Yvonne Visser ook dat de kinderen niet alleen op de dag van de proef een veilige fiets hebben maar eigenlijk altijd. "Iedere school heeft de keuring zelf in mogen vullen, dat was alleen maar beter."

Wijziging in de route

Er was dit jaar een kleine wijziging in de route, in verband met de werkzaamheden bij het Van Nispenpark, maar dat is allemaal goed verlopen. In totaal hebben 221 leerlingen meegedaan en kon de organisatie rekenen op zo'n vijftig hulpouders. Beide dames kijken met veel plezier terug op een geslaagd evenement.

Uit de krant