Gerard Kleijheeg en leerlingen van de Toermalijn en de Daltonschool. | Foto: Martin Evers
Gerard Kleijheeg en leerlingen van de Toermalijn en de Daltonschool. | Foto: Martin Evers Foto: martin evers

Leren waarderen: leven in vrijheid

Algemeen

In 1988 startten vier Hillegomse basisscholen met het project 'Adopteer een monument' van de Stichting Februari 1941.

Later hebben de overige basisscholen zich aangesloten bij het project. Vorige week verzamelde leerlingen van Hillegomse scholen zich in de theaterzaal van het Fioretti College. Naast burgemeester Arie van Erk waren ook twee wethouders aanwezig en was de gemeenteraad vertegenwoordigd. Dit jaar was de overdracht van het Monument van de groep leerlingen van de Toermalijn naar de Leerlingen van de Daltonschool Hillegom. Bijzondere gasten: Harry Koopman en zijn echtgenote. Koopman is verbonden aan het Herinneringscentrum Westerbork.

Vrijheid geef je door

Het thema van dit jaar is Vrijheid geef je door en in het bijzonder In Vrijheid Kiezen. Van Erk sprak over in vrijheid kunnen kiezen wat in de periode van de oorlog niet aan de orde was. "Straks als jullie 18 zijn mogen jullie ook in alle vrijheid gaan stemmen. En zonder gedwongen te worden waarop je stemt."

Koopman vertelde over zijn oorlogsherinneringen als Joods jongetje: "Ik was me niet bewust dat de nazi's mensen in soorten indeelden. Hogere mensen en lagere mensen. Dat de lagere mensen moesten worden 'weggedaan': naar kampen afgevoerd. Ook de mensen die zich tegen deze regel verzetten."

noodlot

Koopman werd bij een familie in Hillegom ondergebracht. Maar zijn familie ziet hij al die tijd niet meer. Hij vertelt dat van de naar schatting meer dan honderdduizend Joden er maar 7000 terugkeren uit de vernietigingskampen. Ook in zijn familie heeft dat noodlot toegeslagen.

Dan vindt de adoptieoverdracht plaats en de leerlingen van de Toermalijn en de Daltonschool Hillegom hebben dit heel goed voorbereid met mooie gedichten en voordrachten. En er wordt een lied in canon gezongen over vrijheid..

De voorzitter van het Oranjecomité Hillegom, Gerrit Kleijheeg, sprak ook over de belangrijke bijdrage van de leerlingen van het Fioretti College die zich ontfermen over de Oorlogsgraven in Hillegom. Dat zijn de graven van Albertus Theodorus Meskers, geboren op 21 mei 1918 overleden bij de gevechten rond het vliegveld Valkenburg en Frans Nicolaas Ludwig geboren 11 mei 1925 en overleden op 9 november op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. De leerlingen Fenna en Iris vertellen het verhaal van deze twee mannen die ieder voor zich geen genoegen namen met de bezetting en er tegen streden ieder op hun eigen manier.

hoop

Kleijheeg: "Het was een indrukwekkende bijeenkomst. De scholen en leerlingen hebben weer op bijzondere wijze gewerkt aan dit zo belangrijke onderwerp. Niet alleen om de traditie maar omdat het nooit meer mag gebeuren. Deze jonge mensen zijn de hoop op een wereld in vrijheid. Ze dragen het verleden naar het heden voor de wereld van morgen."

Uit de krant