Hopelijk ook dit jaar mooi weer op 5 mei. | Foto: Peter van Doorne / SVvOH
Hopelijk ook dit jaar mooi weer op 5 mei. | Foto: Peter van Doorne / SVvOH

Vrienden van Oud Hillegom gaan er weer op uit!

Column

Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje", vooral de ouderen onder ons kunnen (in ieder geval de eerste regels van) het versje nog zo meezingen. En kunnen zich waarschijnlijk ook nog herinneren hoe Toon Hermans in zijn conference van 1980, "Dollen met volksliedjes" een parodie bracht op dit liedje. De melodie van "Dat gaat naar Den Bosch toe" voert terug op een lied gecomponeerd door Pierre Gaveaux in 1796, genaamd "Contre les chagrins de la vie" uit de Franse eenakter-opera Le petit matelot (De kleine matroos).

Niet alleen die zoete lieve Gerritje ging naar 's-Hertogenbosch – ook Stichting Vrienden van Oud Hillegom reist af naar de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De werkgroep Evenementen van de Vrienden heeft de grote jaarlijkse excursie gepland op 22 mei. Deelnemers kunnen dan persoonlijk kennismaken met Gerritje, want in de Binnendieze in het stadscentrum is zij in hardsteen vormgegeven door kunstenaar Leo Geurtjens (1958). Zoals altijd zal ook van deze excursie een verslag worden opgenomen in donateurstijdschrift "Hangkouserieën". Het volgende nummer is gepland voor publicatie in juli en de redactie is al druk bezig met de invulling ervan.

Niet alleen buiten Hillegom zijn mooie historische plekken te bezoeken. Ook binnen de gemeentegrenzen is nog zoveel moois om te zien en te ervaren – regelmatige deelnemers aan de activiteiten van de Vrienden weten dat maar al te goed. Zo zijn onze vrijwilligers op zaterdag 2 maart met een groep van ruim 40 deelnemers erop uit gegaan naar het Lokhorsterduin en het indrukwekkende terrein van voorheen Stichting Vogelenzang. De wandeltocht was op veler verzoek opgezet als winterwandeling (met na afloop van de wandeling erwtensoep in Kwekerij Veelzorg), maar het was prachtig lenteweer, ofschoon de snert er niet minder om smaakte. De wandeling was in een ommezien volgeboekt en werd enorm goed ontvangen. Het heeft de stichting doen besluiten om voor volgend jaar ook weer een winterwandeling samen te stellen. Maar voorlopig denken we niet aan winters, want we stappen nu vol overgave de lente in. En we bereiden ons voor op de zomeravond-activiteiten; vorige week zijn de gidsen hiervoor bij elkaar gekomen om de wandelingen en fietstochten vorm te geven. Dat is nodig omdat vrijwel alle activiteiten vanaf dit jaar starten en eindigen bij Kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg. De enige activiteit die bij de Grote Pomp start en eindigt is de Feit of fictie-wandeling, want dat is een speciale centrumwandeling. Voor de andere wandelingen en fietstochten staan er dus nieuwe routepunten op het programma. We gaan kiezen uit de vele wetenswaardigheden waarover onze gidsen kunnen vertellen en die uitdaging gaan we met veel plezier aan.

Naast de zomeravondwandelingen zullen de Vrienden nog een speciale Bevrijdingswandeling organiseren; deze zal tweemaal op Bevrijdingsdag samen met vrijwilligers van het Oranjecomité worden gegidst. Geïnspireerd door de grote belangstelling voor deze wandeling van vorig jaar zullen ook hier nieuwe interessante routepunten worden opgenomen.

Wilt u ook meedoen met een van de leuke activiteiten van Stichting Vrienden van Oud Hillegom? Bezoek dan het evenementenoverzicht op de Vrienden-website. Ook bent u van harte welkom bij de Vrienden op Kwekerij Veelzorg!

Uit de krant