Genomineerde kanjers, vrijwilligers en mantelzorgers | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Foto:

Genomineerde kanjers, vrijwilligers en mantelzorgers

De gemeente reikt in samenwerking met de Rotary Hillegom/Lisse en WelzijnsKompas tijdens de nieuwjaarsreceptie weer onderscheidingen uit aan de vrijwilliger, mantelzorger en de kanjer van het afgelopen jaar. Voor 2018 zijn zeven personen genomineerd. Met allen is een interview gehouden, dat verspreid over vier weken is geplaatst. Deze week de laatste:

Marianne Janssen-Gijsbers is genomineerd als Vrijwilliger van het jaar. Ze heeft haar sporen als vrijwilligster ruimschoots verdiend. Ze las jarenlang voor in de bieb en aan de bewoners van Parkwijk, maar haar grootste verdienste heeft ze als vrijwilliger bij het Signalerend huisbezoek van het Welzijnskompas Hillegom/Lisse voor 75-jarigen in Hillegom, dat ze nu alweer sinds 2002 met veel plezier doet.

"Het signalerend huisbezoek is zo noodzakelijk. Er zijn zoveel mensen in Hillegom van 75 jaar, waarvoor het belangrijk is dat iemand een oogje in het zeil houdt. Daarbij kijken we of ze wel veilig wonen, de financiën op orde hebben, misschien wel eenzaam zijn, gezondheidsproblemen hebben en of hun familie nog wel op bezoek komt als ze die nog hebben". Volgens Marianne Janssen kregen ze voorheen van de gemeente de adressen van deze bewoners maar dat is sinds het ingaan van de AVG privacywet niet meer het geval. "Hierdoor kunnen we de mensen niet meer traceren en dat is heel vervelend. We hadden er ieder jaar 80 of 85, nu nog maar 5 omdat we de mensen niet meer kunnen vinden. We zijn met ongeveer tien vrijwilligers en ik vind dat we heel goed werk doen. Dit maakt me heel verdrietig". Marianne Janssen is in de loop der jaren ook een actief collectant geweest in Hillegom voor diverse goede doelen, waaronder de Nierstichting. "Voor deze Stichting heb ik het collectantenbestand jaren geleden op poten gezet. Ik ben overal collectanten gaan ronselen, op de bridgeclub, bij de tennisvereniging en op school. Ik heb het eelt op mijn oren gebeld en uiteindelijk 67 collectanten gevonden". Ook heeft Marianne Janssen samen met nog drie bewoners van de Singel haar buurvrouw, die begin dit jaar op 96 jarige leeftijd is overleden, verzorgd. "We hielden haar om beurten in de gaten. Ik heb 44 jaar naast haar gewoond, het doet je dan echt wel wat als ze er ineens niet meer is". Marianne Janssen Gijsbers is dus heel actief. Ze heeft ruim veertig jaar met heel veel liefde in Hillegom lesgegeven, 23 jaar op basisschool De Giraff en tien jaar op de Rembrandtschool. "Ik had op de Giraff samen met Jan Kuipers een groep. Ze noemden me op een gegeven moment allemaal oma juf. Zo lang heb ik er gewerkt. Toen ik afscheid nam kreeg ik van de Ouderraad een bankje als cadeau met een echt koperen plaatje: juf Marianne Janssen bankje. Dit bankje staat voor mijn huis aan het water bij de Singel". Volgens Marianne Janssen is het bankje inmiddels twee keer gesloopt. "Een keer lag het in het water, maar gelukkig staat er wel een nieuwe. Alleen het plaatje zit er niet meer op. Dat vind ik jammer. Ik hoop dat als ik dood gaat dat plaatje er weer op gaat komen". Op het bankje zitten volgens de Hillegomse vaak verliefde stelletjes of opa's en oma's. "Als ik ze zie dan ga ik vaak even naar buiten en bied ze een kopje koffie aan. Dan kijken ze me even raar aan, maar dan zeg ik, geen zorgen hoor, het is mijn bankje".

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>