Afbeelding
Foto: Annemiek Cornelissen

'Buurtsportcoaches verbinden onderwijs en sportaanbieders'

Algemeen

In de raadzaal werd woensdag 12 december de samenwerkingsovereenkomst inzake het Masterplan Sport en Onderwijs ondertekent.

De overeenkomst werd getekend door Joyce Romijn, directeur van de Daltonschool Hillegom namens de basisscholen, Rob Stroombergen, voorzitter van de Jeugdcommissie van SV Hillegom, namens de verenigingen, Sonja Verbeek, eigenaresse van Total Move namens de sportaanbieders, Jerry Buitendijk, directeur van SportSupport en de wethouder van Sport en Cultuur Fred van Trigt namens de gemeente Hillegom. Van Trigt zei blij te zijn met de nieuwe rol van de Buurt Sportcoaches van Hillegom in Beweging van SportSupport. "Toen anderhalf jaar geleden de nieuwe sport en beweegnota werd gelanceerd werd de nieuwe verbindende rol van de Buurtsportcoaches naar voren gebracht. Zij zijn de verbinding tussen sportaanbieders en het onderwijs."

Volgens de wethouder zijn er de afgelopen tijd echt spijkers met koppen geslagen. "Er zijn concrete afspraken gemaakt tussen de verschillende partijen. Zo is er bijvoorbeeld de sportkalender, die steeds netjes op tijd worden gelanceerd en er zijn al mooie resultaten geboekt binnen sport en onderwijs. Deze samenwerkingsovereenkomst is ene mooi vervolg en ik hoop dat we eind volgend jaar als we de balans gaan opmaken gaan zien dat het echt iets heeft opgeleverd". Het Sport- en beweegbeleid "Hillegom Samen Sportief in Beweging" heeft als belangrijkste doel dat het aansluit bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Sport en bewegen dragen bij aan positieve gezondheid en persoonlijke vitaliteit. Aan de subsidie in het onderwijs voor het tweede uur vakdocent lichamelijke oefening worden vanaf het jaar 2019 verbonden. Doelstelling vanuit de gemeente is dat het tweede uur gymnastiek meer gebruikt gaat worden om verbinding te leggen met de Hillegomse sportverenigingen. De Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de raad van Volksgezondheid roepen op tot dagelijks twee keer een half uur sporten en bewegen in het onderwijs, aangevuld met drie keer in de week bot- en spierversterkende activiteiten, via bijvoorbeeld lessen bewegingsonderwijs, naschoolse sportlessen en sporttrainingen bij sportverenigingen/-aanbieders. Als kinderen dit doen voldoen ze aan de beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad. Volgens van Trigt zou het mooi zijn als binnen het onderwijs geadviseerd kan gaan worden wat het beste past bij welk kind. "Dat wordt ook al gedaan bij het kiezen van een Middelbare school, hoe mooi zou het zijn als dat ook gebeurd bij de keuze van een juiste sport dat past bij een kind. Wie weet dat nou beter dan een docent. Vandaar dat we deze samenwerking zo belangrijk vinden". Op de foto vanaf links: Rob Stroombergen, Sonja Verbeek, Joyce Romijn, Paul van Bree en Fred van Trigt. Zittend links Sandra Boonstra en Colin van der Klauw. | Foto en tekst: AC

Uit de krant