Afbeelding
Foto: jos draijer

Arie van Erk: een sturende 'stille' kracht

Politiek

interview ♦ Het strijklicht van de ondergaande zon verlicht de burgemeesterskamer in het Hof. Het roept een warme sfeer van rust en schoonheid op. Op de marmeren schoorsteen staat het boek 'De levens van Jan Six'. Ik waan me even in de 17e eeuw toen de statige familie Six hier woonde. In die sfeer spreek ik met burgemeester Arie van Erk over zijn periode in Hillegom sinds 2014.

Foto en tekst door Jos Draijer

Onlangs voerde hij een positief evaluatiegesprek met de gemeenteraad en 18 december is hij op bezoek bij de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit. Smit ontvangt afzonderlijk een keer per jaar alle burgemeesters van gemeenten van Zuid- Holland. Geen reden tot zorg want deze Commissaris gaf bij zijn laatste werkbezoek al aan dat hij blij verrast was over wat hij zag en hoorde in Hillegom.

Onze burgemeester heeft daar een belangrijk aandeel in gehad. Maar hij is bescheiden en loopt daarmee niet te koop. Hij blijft liever zelf op de achtergrond, een klankbord voor anderen. Maar ondertussen: een sturende 'stille' kracht, gerespecteerd en benaderbaar. Op officiële en informele momenten. Zoals bij het aansturen van het Hillegoms gemeentebestuur of het Hillegoms belang verdedigen op regionaal en provinciaal niveau. Of wanneer hij met zijn fietsclubje 'Niet appen maar trappen' vele kilometers maakt. Hij is fit en sportief, heeft gevoetbald, Nederlands kampioen wielrennen in de burgemeestersklasse en de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee geschaatst.

Een ervaren bestuurder ook, die het gemeentelijk bestel door en door kent. Die ervaring heeft hij opgedaan in de Bergambacht en Krimpenerwaard waar hij is geboren en getogen. Daar heeft hij ook succesvol leiding gegeven aan ingewikkelde bestuurlijke processen van samenwerking en fusies van gemeenten met als eindresultaat de vorming van een gemeente Krimpenerwaard met 55.000 inwoners. Voor hem een mooie afsluiting van een periode en een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Waarom de uitdaging in Hillegom?

"Als gezin wilden we in de Randstad blijven. Dan kijk je rond en zo viel mijn oog op Hillegom. Een dorp met potentie, goede voorzieningen maar een beetje stilgevallen, was mijn indruk. Het was toen nog crisistijd. Bestuurlijk liep het niet helemaal lekker, wat stuurloos, geen consistente lijn. Ook in de regionale samenwerking zag ik stilstand. Mijn gevoel zei dan ook: daar kan ik wat mee. En dus heb ik een sollicitatiebrief aan de Koning gestuurd. En in 2014 werd ik benoemd in Hillegom."

En als u nu op die beginperiode in 2014 terugkijkt?

"Wat ik aantrof was een dobberend schip. Iedereen deed zijn best maar een consistente en koersvaste lijn ontbrak. Te weinig vertrouwen tussen Raad en College ook. In de regio telde Hillegom minder mee. En de uitstraling van het dorp, het zag het er allemaal wat verdord uit door achterstallig onderhoud. Dat eerste jaar ben ik er dan ook stevig ingegaan om dat te veranderen. Partijen verbinden en samenwerking stimuleren. Dat was echt even nodig. Mijn bestuurlijke ervaring in de Krimpenerwaard kwam mij toen goed van pas."

En waar staan we nu?

"De bestuurlijke verhoudingen zijn hersteld, er is weer vertrouwen tussen Raad en College en ieders eigen rol en verantwoordelijkheid is duidelijk. Er is rust en stabiliteit, geen incidenten meer en de sfeer is goed. We besteden daardoor nu veel aandacht aan de relatie met de inwoners, bedrijven, organisaties en dan merk je dat er mensen zijn die trots zijn op Hillegom. De financiële positie van Hillegom is sterk, en kijk eens naar de uitstraling van Hillegom, het groen langs de wegen en in parken. In de regionale samenwerking telt Hillegom weer volop mee, De fusie van de ambtelijke organisaties in Hillegom-Lisse-Teylingen heeft daar ook een rol in gespeeld, denk ik. Er is een frisse wind gaan waaien en de regionale bestuurlijke verhoudingen zijn uitstekend. De daadkracht is terug, er staan vele mooie projecten op stapel."

Kostenbesparing is ook een doel van die fusie van ambtelijke organisaties. Is dat gelukt?

"Ja, de ambitie is eind 2021 ongeveer 5 procent kostenbesparingen gerealiseerd te hebben. Het is dan ook mooi dat de cijfers laten zien dat de kostenbesparing eind 2019 al uitkomt op 2,5 procent. Dat is 900.000 euro over de drie gemeenten. We liggen dus op koers."

Openbare orde en veiligheid zijn uw portefeuilles, hoe staat het daarmee in Hillegom?

"De recente Veiligheidsmonitor gaf aan dat de Hillegommers het veiligheidsgevoel waarderen op 7,2. Het landelijk gemiddelde daarvan is 7,3. Niet slecht dus. In vergelijking met 2015 is het aantal inbraken drastisch is afgenomen: van meer dan 100 naar minder dan 50 per jaar. Fietsendiefstallen gaan op en af maar dat is ook een stuk minder. Wat wel zorgelijk is het huiselijk geweld, ook al is dat gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Een punt is wel dat de ondermijnende criminaliteit in onze regio, veelal afkomstig uit Amsterdam, meer aandacht vraagt. Het gaat dan om drugsoverlast, witwassen, adres- en belastingfraude. Er is een ondermijningsbeeld gemaakt. Op grond daarvan vermoeden we dat er nu 25 kwesties spelen. Op drie kwesties gaan we inzoomen. We willen daar toch aan de voorkant bovenop zitten. We hebben daarom met Lisse en Teylingen een projectgroep ingesteld waar politie, belastingdienst en de officier van justitie aan deelnemen. Dit, om een waterbedeffect in de regio te voorkomen. We zijn er dus scherp op, maar dat wil absoluut niet zeggen dat het in Hillegom nu onveilig is. Hillegom scoort nu gemiddeld, dat was vroeger wel anders."

En hoe zit het met de jeugdoverlast in buurten?

"Dat wisselt, maar over heel 2018 zijn daar 50 meldingen van binnengekomen. Maar het eerste kwartaal 2017 bijvoorbeeld 189 meldingen. Dat valt op dit moment dus mee. Het is wel zeker dat de aanpak van jeugdproblematiek met behulp van breed samengestelde zorg- en veiligheidstafels goed heeft werkt. De gemeenten Lisse als Teylingen nemen deze Hillegomse aanpak van jeugdproblematiek daarom ook over. Die aanpak wordt nu in deze drie gemeenten uitgerold."

Tot slot, welke kerstwens heeft u?

"Dat ik iedereen heel mooie kerstdagen met elkaar toewens. Dat we naar elkaar omzien en willen meewerken Hillegom nog mooier, gezonder en veiliger te maken."

Uit de krant