Jos Eijking, voorzitter van de Nederlandse Dahlia Vereniging die honderd jaar bestaat.
Jos Eijking, voorzitter van de Nederlandse Dahlia Vereniging die honderd jaar bestaat. Foto: A. in 't Veld

Jubilerende Nederlandse Dahlia Vereniging houdt dahliashow

Algemeen

REGIO • Na de succesvolle dahliashow bij Kasteel Keukenhof staat er weer een groot dahlia-evenement op het programma. Door de 100-jarige Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) wordt namelijk van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september een jubileumtentoonstelling gehouden bij Global Garden, Hillegommerdijk 554 in Zwaanshoek.

Door Arie in 't Veld

Volgens NDV-voorzitter Jos Eijking uit Hillegom kan worden gerekend op een rijke variatie van dahlia's. In tegenstelling tot bij het kasteel nu niet in de volle grond, maar bloemen op de vaas. "En met inzendingen uit heel Nederland, waaronder Lisse, Hillegom en Lisserbroek. Langzamerhand is de vereniging er in de loop van de afgelopen honderd jaar een geworden van voornamelijk liefhebbers met ook een aantal kwekers en exporteurs als lid. Op dit moment bijvoorbeeld uit de regio Henk van Eeuwijk, J. van der Linden en Zoon, Gebr. Verwer, Leo van der Vlugt, en exporteurs als C.S. Weijers en Fred de Meulder. In principe zijn de kwekers nu aangesloten bij de groep Dahlia van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) in Hillegom." Eijking zegt ook dat de van oorsprong in Mexico voorkomende dahlia de zomerbloeier bij uitstek is. "Vanaf juli tot in oktober bloeien de knollen in de tuin in een grote variatie van kleur en vorm. Over de hele wereld heeft dit gewas zijn enthousiaste 'volgelingen' met nationale verenigingen in onder andere Nederland, Japan, Nieuw Zeeland, Duitsland, Engeland, Amerika, en Denemarken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jubileumtentoonstelling als thema 'Dahlia's World Wide' heeft."

Kleurrijke geschiedenis
De dahlia is een kleurrijk gewas en heeft ook een kleurrijke geschiedenis achter de rug. Eijking daarover: "De vereniging is opgericht door de heren John Dix, Hendrik Hornsveld en Bruidegom en telde direct al enkele honderden leden, voornamelijk kwekers maar ook liefhebbers zoals tuinlieden van buitenplaatsen. Maar nu naast een honderdtal amateurs/liefhebbers ook 25 lokale dahliaverenigingen die als vereniging lid zijn van de NDV en gemiddeld 20 tot 25 leden hebben die op een gezamenlijke tuin ieder hun eigen soorten telen waarbij onderlinge competitie en een jaarlijkse lokale tentoonstelling heel belangrijke elementen zijn."

Rouleren
Werd voorheen de jaarlijkse tentoonstelling doorgaans in Lisse en omstreken gehouden, de laatste tien jaar probeert de NDV zoveel mogelijk te rouleren tussen de verschillende verenigingen in den lande. Zo zijn er tentoonstellingen gehouden in Heinkeszand (Zeeland), Ootmarsum, Vught, enkele malen in Utrecht en al meerdere malen in Veldhoven waar drie florerende verenigingen actief zijn. "Bij deze jubileumtentoonstelling zal overigens door een jury niet worden gekeurd vanwege de toch wel grote onderlinge verschillen van de deelnemende verenigingen. Meedoen en je vereniging profileren is veel belangrijker dan een strijd aangaan in competitieverband", aldus Eijking.

De enige prijsvraag dit keer is: wie kweekt de bloem met de grootste diameter. Met dit doel hebben op de afgelopen jaarvergadering in februari alle aanwezigen vijf knollen ontvangen van een voor hen niet genoemd grootbloemig soort waar zij onder hun groeiomstandigheden een zo groot mogelijke bloem op moeten zien te kweken in uiteraard ook een goede kwaliteit.

De voorzitter maakt ook bekend dat Jan Slagter van omroep Max zaterdag 9 september tijdens de receptie een nieuwe dahlia van Henk van Eeuwijk zal dopen met de naam 'Ben Oude Nijhuis'. De naamgever van een verzorgingshuis dat is gesticht door omroep Max naar aanleiding van een tv-interview met indertijd staatssecretaris Van Rijn en Ben Oude Nijhuis over de gebrekkige zorg van demente bejaarden. "Over de teelt van deze nieuwe dahlia bij Henk van Eeuwijk en de keuring bij de CNB in Lisse zijn tv-opnames gemaakt die op vrijdag 8 september in het programma Hallo Nederland op NPO2 om 18.30 uur zal worden uitgezonden", aldus NDV-voorzitter Eijking die ervan uitgaat dat het een grote expositie wordt die heel veel mensen aanspreekt. "En dat is terecht, want de dahlia is een gewas dat zich in vele uitvoeringen en alle mogelijke kleuren manifesteert en in de tuin zeer lang houdbaar is."

De dahliatentoonstelling bij Global Garden is gratis te bezoeken op vrijdag 7 ( 09-18 uur), zaterdag 8 (9-17 uur) en zondag 9 september (11-17 uur). 

Uit de krant