Afbeelding

Zaterdag 8 september: Open Monumentendag in Hillegom

Algemeen

HILLEGOM ♦ Monumentaal Hillegom verkeert zaterdag 8 september in Europese sferen. Drie kerken en Het Klokgeveltje doen mee en het jaarthema is: "In Europa".

Door Jacolien van der Valk

Open Monumentendag is een van de grootste Nederlandse culturele evenementen. In het hele land zetten tienduizenden vrijwilligers zich actief in voor het behoud van hun monumenten. Met het jaarthema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Traditioneel wordt de dag geopend met het hijsen van de Open Monumentendag-vlag. Dit jaar wordt dit gedaan door wethouder Anne de Jong om 10.00 uur bij de St. Jozef en St. Martinuskerk. Tot 16.00 uur zijn de deelnemende monumenten open voor bezoek.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert voor de gemeente Hillegom Open Monumentendag, samen met haar vaste partners, naast de bovengenoemde kerk zijn dat de Maartenskerk en Open Hof. Na de belangstelling van vorig jaar, stellen ook de particuliere eigenaren van Het Klokgeveltje weer mee met Open Monumentendag.

De St Jozef en St Martinuskerk zijn voor deze Open Monumentendag geholpen door hun St Willibrordus-parochiepartners in Lisse en De Zilk. Zo is er een grote collectie handgemaakte kerststallen uit allerlei Europese landen.

Er zijn verhalentafels om te vertellen en te horen hoe Europese landen kerstmis beleven. De koren treden op en er zijn activiteiten voor kinderen.

De huisband speelt een aantal internationale nummers en in de Maartenskerk krijgen bezoekers het verhaal van Sint Maarten in Europa te zien.

Gastvrij als altijd, bieden de vrijwilligers koffie of thee en leiden zij bezoeker rond en geven uitleg over de geschiedenis en de eigenaardigheden van de Maartenskerk.

De vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert naast Open Monumentendag nog meer evenementen; zie hiervoor www.vriendenvanoudhillegom.nl.

SVoH heet iedereen welkom op Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, op dinsdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur en elke eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30 16.00 uur.

Uit de krant