Afbeelding
Foto: ac

Groot feest voor 100-jarige Anna Juffermans-Korbee

Algemeen

HILLEGOM n Kwiek veert ze op uit haar stoel als ik binnenkom en geeft me meteen een hand: "Ik ken jou, ik lees je stukjes altijd in De Hillegommer". 100 jaar is ze geworden, Anna Juffermans-Korbee. Op vrijdag 17 augustus was de grote dag en deze begon met een gezamenlijke koffieochtend met familie en genodigden in de recreatiezaal van Woonzorgcentrum Parkwijk, waar de jarige woont. Locoburgemeester Anne de Jong maakte zijn opwachting met een mooi boeket bloemen.

Door Annemiek Cornelissen

"Ja hoe word je zo oud, ik weet het eigenlijk niet. Gewoon doorgaan met ademhalen denk ik", aldus Anna Juffermans, terwijl ze dit snel aanvult met: "Ik denk ook door veel te bewegen. Dat heb ik mijn hele leven gedaan. Zwemmen, gym, wandelen en fietsen. Ik was altijd in beweging. Door hard te werken ga je niet zo snel dood." Als jong meisje fietste ze heel wat af: "Mijn vader had een smederij en toen ik 13 was, hielp ik hem door rekeningen te bezorgen naar zijn klanten op de fiets. Voor postzegels was geen geld. Ik reed de hele Bollenstreek door. Tussendoor deed ik ook nog school en heb mijn Mulo-diploma gehaald. Daarna ging ik mijn vader permanent helpen."

Tot haar 98ste zelfstandig gewoond

Ze benadrukt dat ze eigenlijk nooit zo oud heeft willen worden: "Mijn opa woonde iedere drie maanden weer ergens anders, dan zorgde die voor hem en dan die weer. Dat was gewoon armoe troef, zo zielig. Zo had ik nooit oud willen worden." Tot 2016 woonde de jarige nog zelfstandig in Clusiushof. Een val bracht daar verandering in. Hierna kwam ze terecht in het oude woonzorgcentrum en nu woont ze sinds ruim een jaar in het mooie nieuwe Parkwijk, waar ze het best naar het zin heeft. "Ik word goed verzorgd hoor en iedereen is heel lief voor me! Ik heb een mooie kamer met uitzicht op de vijver en het terras en iedere dag ga ik naar beneden om met de andere bewoners gezamenlijk te eten." Anna Juffermans is geboren aan de Brouwerlaan 25, als dochter van Sam Korbee en Christina Rutten. Ze had twee broers, die inmiddels zijn overleden. In 1936 leerde zij haar man Jan kennen, die ook aan de Brouwerlaan woonde, op nummer 3.

8 kinderen, 18 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen

"Het is al een hele tijd geleden maar ik leerde Jan kennen tijdens Koninginnedag, toen was er een feest op straat aan de Hoofdstraat en stonden we samen te hossen. Van het een kwam het ander en we kregen verkering. Tien jaar later zijn we getrouwd." Het echtpaar woonde in een bovenwoning aan de van den Endelaan en vervolgens aan de Parralelweg en de Leidsestraat. Jan was kleine zelfstandige in de bollen en Anna hielp hem in het bedrijf. Samen kregen ze acht kinderen. Inmiddels heeft ze 18 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. In december 1999 overleed haar echtgenoot. Veel kan Anna niet meer, maar ze brengt de dag door met tv kijken, lezen en woordzoekers maken. Ook geniet ze van de bezoekjes van haar kinderen en (achter)kleinkinderen.

Na de festiviteiten in Parkwijk ging het verjaardagsfeest door in Villa Flora.

Afbeelding

Uit de krant