Aanrijding | Hillegommer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
Foto: Cor de Mooy

Aanrijding

Het was vrijdagavond 23.00 uur en de telefoon ging. Mensen belden in paniek op dat ze hun kat hadden gevonden nadat deze was aangereden. Vreselijk.

Ik liet thuis alles vallen en stoof naar de praktijk. Vrijwel tegelijkertijd kwamen we op de kliniek aan. Het ging om de bijna 15-jarige kat Tofu, die hevig hijgend en met grote paniekogen binnen werd gedragen. Hij was juist die middag bij de specialistenkliniek geweest alwaar hij was 'ontslagen' na een maandenlange behandeling van zijn oog. Hij kon weer goed zien, volgens de specialist.

Dat was ook zo, maar het pechgeval wilde dat Tofu in het donker buiten was en dat een auto hem niet meer kon ontwijken. De mensen waren ten einde raad. Ze dachten nu juist dat Tofu van de dierenartsbezoeken was verlost, maar er stond weer een nieuwe reeks te wachten . Ik verdoofde het arme dier en maakte röntgenfoto's.

Zijn heupkop was afgebroken en zijn anus en staart waren ernstig beschadigd. De anus lag als een eilandje los in de bloedende onderhuid.

Ongelofelijk wat een pijn moet hij gehad hebben. We besloten tot een hersteltraject. Een uur lang was ik bezig om een reconstructie van zijn achterwerk te maken. Uiteindelijk was dat heel mooi gelukt! Twee drains staken eruit; verder zat alles weer op de plek. De heup zouden we later in de week doen, want hij was niet terug te krijgen in de kom...

Vier dagen later stond de heupoperatie op het programma. Dat ging ondanks de hoge leeftijd helemaal goed. Tofu was ook een doorzetter; hij wilde zelf maar al te graag beter worden. Helaas bleek hij problemen te ontwikkelen met ontlasten. Hij kreeg obstipatie. Dus moesten we gaan laxeren.

Na twee weken bleek de wond links naast de anus te gaan ontsteken en liet de huid los; rechts was alles gelukkig helemaal goed.

Ook bij de staart ontstond een gapend gaatje. Zodoende moesten we wederom aan de gang op de operatietafel.

De wonden werden opgeschoond en weer dichtgezet. Tofu zelf bleef stug volhouden. Hij doorstond alle ingrepen goed. Wel werd hij allengs wat magerder. En hij was al niet zo dik. De eigenaren kregen dus ook de opdracht Tofu wat bij te voeren.

Drie weken later begon de wond bij de staart toch weer open te staan.

We gingen nu wel de discussie aan hoe vaak we zo een oude kat nog konden of mochten behandelen. De uitkomst was dat we het nog één keer zouden doen. En gelukkig maar. De laatste ingreep bleek net het juiste zetje te hebben gegeven om Tofu weer helemaal goed en wel wondvrij op de been te krijgen. De aanhouder won in dit geval!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>