Erwin Ruiter en Coen Jansen. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Erwin Ruiter en Coen Jansen. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto: ac

Renovatie op tijd gereed

Algemeen

HILLEGOM • Dertien weken lang werd er keihard gewerkt in de wijk Brouwerlaan Havenkwartier aan de renovatie van een 22 tal woningen, gelegen aan de Brouwerlaan, Buddenborgstraat en Reinier Staatshof. Het unieke van het project was dat de werkzaamheden werden uitgevoerd, terwijl de bewoners gewoon in de woningen verbleven. Dat maakte het er niet altijd makkelijk op. Tevens was het een race tegen de klok want de oplevering moest net voor de bouwvak plaatsvinden. Hetgeen is gelukt. 

De renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door Coen Hagedoorn Bouw uit Huizen, die de opdracht had gekregen van de eigenaar Woonstichting Stek. Volgens uitvoerder Erwin Ruiter van Coen Hagedoorn Bouw is een dergelijk project, waarmee je te maken hebt met bewoners, toch wel een bijzonder verhaal. "Als een woning niet bewoond is, trek je 's avonds de deur dicht. Nu kwamen er andere facetten bij kijken, als zit het gas erop en draait de ketel, maar je moet ook de gemaakte afspraken nakomen. Dat verwachten de bewoners. Als je als uitvoerder merkt dat je de planning niet gaat halen moet je extra mensen gaan inzetten". Ruiter werkt 18 jaar als uitvoerder. Voor dit project werkte hij drie jaar in leiden en nu gaat hij naar Amsterdam. "Dat gaat weer een project worden zonder bewoners. Dan hoef je minder rekening te houden en dat is veel makkelijker plannen. Hier in Hillegom waren alle woningen anders. Het zijn oudere woningen, die door de bewoners in de loop der jaren zelf zijn aangepast. Neem bijvoorbeeld de keukens, daar lagen de leidingen bijna overal weer anders". Ruiter zegt in Hillegom fijn gewerkt te hebben. Het was voor het eerst dat Ruiter als uitvoerder voor de Stek heeft gewerkt. Het bouwbedrijf zelf heeft al meerdere projecten uitgevoerd voor de Stek. "Het was een leuk buurtje. De bewoners waren heel begripvol, als dingen wel eens anders liepen dan gepland. We werkten met ongeveer twintig mensen aan het project en dan komt het wel eens voor dat iets te laat was en geen doorgang kon vinden, doordat bijvoorbeeld een transport niet kwam. De bewoners hebben zich heel netjes opgesteld en we hebben alle ruimte gekregen. Ze waren heel flexibel en we hadden goed contact". Volgens Ruiter is hij zich als uitvoerder goed bewust van het feit dat hij in het territorium kwam van de mensen, hun leefgebied. "Daar moet je respect voor hebben. Opvallend was wel dat in deze wijk veel mensen overdag thuis waren. Dat maakte het gemakkelijk".

Volgens Ruiter is een dergelijke renovatie goed voor het sociale aspect. "De bewoners komen vaak veel nader tot elkaar en spreken elkaar meer omdat ze allemaal in hetzelfde schuitje verkeren". Tijdens de renovatiewerkzaamheden kregen de woningen nieuwe deuren en kozijnen, een nieuw dak met pannen, nieuwe goot en een overstek, die voor een prachtige uitstraling zorgt, een nieuwe keuken en toilet. Ook werd er een luchtventilatiesysteem aangebracht, schilderwerk gedaan en asbest gesaneerd. Volgens Edwin Jansen van Woningstichting Stek was de renovatie van de woningen noodzakelijk. "De woningen zijn gebouwd in 1956 en de kwaliteit van het wonen is veranderd. Zo was er nog enkel glas en hadden we te maken met tochtende kozijnen. Dit moesten we naar deze tijd tillen. Ook hebben we energiebesparende maatregelen toegepast. De dakconstructie was matig geïsoleerd en daar is nu verandering ingekomen". Volgens Jansen worden dergelijke renovaties meestal gedaan als de woning nog bewoond is "Als we een indeling moeten veranderen, dan plaatsen we de bewoners in een tijdelijk onderkomen omdat het dan te ingrijpend is. Muren en plafonds moeten verwijderd worden. Nu was voor het plaatsen van de deuren en kozijnen slechts een strook van twee meter die vrijgehouden moest worden".

Drie jaar geleden werd door Coen Hagedoorn Bouw ook al een renovatieproject gedaan in de wijk Brouwerlaan/havenkwartier. "Daarbij waren de woningen van de Lucas Schoonderbeeklaan en het laatste stuk van de Brouwerlaan aan de beurt. Coen Hagedoorn Bouw heeft voor dit project dezelfde kozijnenfabrikant benaderd". Woningstichting Stek heeft een keuze gemaakt uit een drietal aannemers, waaronder Coen Hagedoorn Bouw. Dan ga je niet alleen uit van de beste prijs, maar ook uit van de samenwerking bij vorige projecten. We zijn tevreden, de samenwerking is waargemaakt niet alleen tussen ons als Woningstichting, maar ook tussen de huurders".

Uit de krant