Helaas laat de huidige staat van de bollenschuur het niet toe om het pand te restaureren. | Foto: pr
Helaas laat de huidige staat van de bollenschuur het niet toe om het pand te restaureren. | Foto: pr Foto: pr

Herbestemming Hartebaan

Algemeen

De historische 'Hartebaan', de groene houten bollenschuur aan de Leidsestraat, wordt nieuwe leven ingeblazen. Dit gemeentelijk monument is van eigenaar gewisseld. De nieuwe eigenaren, Kees en Marieke van Kampen, zullen in augustus beginnen met de opbouw (verbouwing was helaas niet mogelijk) van de schuur in exact dezelfde vorm en met de beeldbepalende kenmerken. Hierbij zal, waar mogelijk, gebruik gemaakt worden van oorspronkelijk materiaal, zoals de dakpannen. 

Ander bruikbaar materiaal zal ook terugkeren in 'De Hartebaan' voor onder andere tafels en vloeren. Er wordt alles aan gedaan om het waardevolle beeld van de bollenschuur te behouden.

Bed & Breakfast

De nieuwe bestemming van 'De Hartebaan' wordt een woonhuis met Bed & Breakfast. Het hele jaar door kan er geslapen en ontbeten worden waarbij gasten natuurlijk in het voorjaar kunnen genieten van de bloeiende bollenvelden. Om het pand exploitabel te maken wordt de schuur uitgebreid met een passende aanbouw waarin een aantal gastenkamers zullen komen. Bij zowel de bouw als de bedrijfsvoering wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame oplossingen, zoals hergebruik van materiaal, warmtepompen en zonnepanelen.
De herbestemming van de bollenschuur is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hillegom, de provincie Zuid-Holland, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en LEADER. Het LEADER-programma stimuleert lokale initiatieven ter verbetering van landelijk gebied.

De opening van de B&B staat gepland voor april 2019. Alle ontwikkelingen zullen gedeeld worden via de website (www.degroenebollenschuur.nl) en via social media.

Uit de krant