Eindexamens: stress of chill? | Hillegommer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
Charlotte Laméris is hard aan het blokken voor de laatste examenloodjes. | Foto: met dank aan Charlotte
Charlotte Laméris is hard aan het blokken voor de laatste examenloodjes. | Foto: met dank aan Charlotte
onderwijs

Eindexamens: stress of chill?

De meest spannende weken voor leerlingen van het voortgezet onderwijs zijn in volle gang: de eindexamens zijn begonnen op maandag 14 mei en duren nog tot en met dinsdag 29 mei. Ook op het Fioretti College Hillegom, waar leerlingen examen doen voor vmbo mavo- of havodiploma is het momenteel blokken geblazen en duimen draaien. Of niet? Een van de leerlingen, Charlotte Laméris, doet eindexamen voor kader (Zorg en Welzijn). 

Charlotte woont in De Zilk en heeft op speciaal verzoek een aantal vragen voor De Hillegommer beantwoord:

Waarom heb je voor het Fio Hillegom gekozen?

De school sprak mij de eerste keer dat ik er kwam al erg aan. Leuke en vooral gezellige sfeer. Ook was dit het meest bij mij in de buurt. Ik had meteen het gevoel dat ik hier mijn basisopleiding wilde gaan doen.

Wat is je opleiding en waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik doe kader: het eerste en tweede jaar waren algemene vakken en na de tweede koos ik zorg en welzijn. In de vierde doe je eerst examen voor zorg en welzijn, praktijk en theorie en na de meivakantie krijg je Nederlands en de andere vakken. Dus zorg en welzijn is eigenlijk een soort hoofdvak met daarbij je gewone basisvakken. Ik heb er dan misschien niet zoveel aan voor mijn vervolgopleiding, ik had niks liever willen doen. Je leert zoveel dingen over onder andere de zorg, EHBO en koken. Het is zo verschillend!

Als je terugkijkt naar de afgelopen jaren, is het dan een juiste keuze geweest?

Wat deze school betreft zeker wel. Verder zijn er niet echt vooropleidingen voor mij die goed aansluiten op mijn vervolgopleiding, dus mijn keuze was zeker de juiste. Het is een erg leerzame opleiding.

Wat was het leukst en wat niet?

Het leukste vond ik om de uitdaging met mezelf en mijn zenuwen aan te gaan. Uiteindelijk heb ik het nog van ze gewonnen ook. Minder leuk vond ik het leren. Het is zo onwijs veel en moeilijk. Maar als je er eenmaal doorheen bent is het zo gebeurd.

Heb je een leuke klas/hoe zijn je docenten?

De klas was niet altijd even leuk, maar door de jaren heen zijn we een veel gezelligere klas geworden, gelukkig. En de docenten waren erg positief met in het speciaal mevrouw Wertenbroek. De docenten willen niks anders dan jou helpen.

Was je zenuwachtig? En zo ja: hoe ga je daarmee om?

Ik was veel méér dan zenuwachtig. Het werd bijna ongezond. Ik kon mijn zenuwen niet goed in bedwang houden. Maar de ontspanningsmomenten van mevrouw Wertenbroek hebben mij onwijs geholpen. Rustig ademen en er met vol goede moed ingaan. Dan komt het zeker goed.

Valt het examen tot nu toe mee?

Dat is een beetje een gemengd gevoel. Nederlands viel mij erg mee, maar Engels was dan juist weer heel erg moeilijk.

Wat verwacht je van je resultaat: zakken of slagen?

Voor sommige vakken vrees ik het ergste. Maar natuurlijk gaan we voor slagen! Ik heb er hard mijn best voor gedaan deze twee, in totaal vier jaar en heb ook veel geleerd. Meer dan je best kan je niet doen. En daarom ga ik er vanuit dan ik niet ga zakken.

Wat is je vervolgstudie als je slaagt?

Ik wil hierna de voor opleiding van de politie gaan doen. Dat is de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid. Heel wat anders dan de zorg, maar wel erg leuk.

Wat gebeurt er als je zakt? Ga je het overdoen, of kies je voor een andere richting?

Ik ga het zeker weten overdoen. En kom dan twee keer zo hard terug met super goede cijfers. Ook al ga ik er niet vanuit, ik zou erg teleurgesteld zijn. Maar je kunt veel beter positief denken. Lukt het niet dan doe je het gewoon nog een keer.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>