Afbeelding

Een nieuwe gemeenteraad een nieuw geluid?

Column

Er worden nieuwe colleges van B&W gevormd in Hillegom, Lisse en Teylingen. De geruchten zijn dat de presentatie van een BBH - CDA college in Hillegom aanstaande is. In Lisse lijken CDA – Nieuw Lisse – D66 aan te koersen op half mei, net als in Teylingen waar VVD – Tri-lokaal – D66 in gesprek zijn.

Overal praten de puur lokale partijen mee. Deze lokale partijen bezetten nu 20 van de 63 raadszetels in Hillegom, Lisse en Teylingen samen (HLT Samen). Bijna een derde van het totaal. Bij een eventuele fusie van deze drie gemeenten ontstaat een gemeente van 80.000 inwoners. In dat geval gaat het totaal aantal raadszetels terug van 63 naar 35. De wet schrijft dat voor. Een vermindering van 28 raadszetels dus, bij een gelijkblijvend aantal van 80.000 inwoners. De lokale volksvertegenwoordigers krijgen het dan nog drukker dan nu. In de huidige situatie met 63 raadsleden vertegenwoordigt een raadslid namelijk gemiddeld 1270 inwoners. Bij 35 raadszetels van een gefuseerde gemeente HLT Samen vertegenwoordigt hij of zij 2286 inwoners. Bijna een verdubbeling dus! Dat vele extra werk van ongeveer 14 tot 18 uur per week doe je er niet zo maar even bij in de avonduren, naast je werk en je privéleven. En ook niet voor de huidige bruto vergoedingen van 617,77 euro per maand voor de raadsleden in Hillegom en Lisse en 958,91 euro voor raadsleden in Teylingen. Maar bij een fusie van de drie gemeenten tot HLT Samen gebeurt dat ook. De vergoeding van raadsleden (die is gekoppeld aan het aantal inwoners), van een gefuseerde gemeente HLT Samen met 80.000 inwoners is bepaald op 1460,84 euro per maand.

Dan spreken we wel over een deeltijdbaan als raadslid. Bij een mogelijke fusie is de hoogte van de vergoeding voor het raadswerk niet het probleem. De beschikbaarheid van mensen voor het raadswerk waarschijnlijk wel, want wie kan het zich veroorloven in een zo onzekere deeltijdbaan te stappen? De kwaliteit van de nieuwe gemeenteraad en de onafhankelijkheid van raadsleden zouden hierdoor kunnen worden beïnvloed.

Maar de vergoeding voor het raadswerk alleen behoort natuurlijk niet de reden te zijn van de ambitie om raadslid te worden. Het gaat er om een goede volksvertegenwoordiger te zijn, de inwoners te dienen, bestuurlijke kaders vast te stellen en de uitvoering van beleid door het college te controleren. Meer een missie dan een baan!

Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad van Hillegom heeft burgemeester A. van Erk de raadsleden meegegeven vooral ook volksvertegenwoordiger te zijn en het contact met de inwoners niet een sluitpost te laten zijn vanwege tijdgebrek. Hij riep op van 'buiten naar binnen te werken', bij de inwoners op te halen wat er leeft en waar behoefte aan is en ook buiten de raadszaal in gesprek met de inwoners te gaan. Meer resultaatgericht werken door meer capaciteit beschikbaar te stellen, meer zaken tegelijk aan te pakken en soms wat meer risico te nemen.

Het is bijna weer mei, dus: een nieuwe lente een nieuw geluid…

Dus waarom niet: een nieuwe raad een nieuw geluid…?

Uit de krant