Buurtsportcoach Sandra Boonstra en trainer/coach NL waterpoloteam, Robin van Galen. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Buurtsportcoach Sandra Boonstra en trainer/coach NL waterpoloteam, Robin van Galen. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Robin van Galen: 'Succes behaald dankzij ambitie en doorzettingsvermogen'

Sport

HILLEGOM ♦ 'Meer dan sport alleen' was de titel van het Sportcongres Bollenstreek 2018, dat 4 april werd gehouden in de theaterzaal van het Fioretti Hillegom.

Het was de derde keer dat dit evenement plaatsvond en de belangstelling was groot. Doordat het een evenement voor de Bollenstreek betrof, waren er belangstellenden uit de hele regio. Het congres werd geopend door Robin van Galen, coach van het Nederlandse waterpoloteam.

Van Galen gaf een lezing over de wijze waarop hij met zijn dameswaterpoloteam succes heeft gekregen: "Het maken van keuzes, omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen en ambitie zette het proces in gang dat leidde naar Olympisch Goud in Beijing 2008", aldus de coach die vertelde dat de weg naar deze prestatie niet zonder slag of stoot is verlopen. "Vierenhalf jaar lang hebben we met twintig meiden samengewoond in een jeugdherberg. We zaten op elkaars lip en gingen alleen in de weekenden naar huis. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Er ontstonden ruzies en irritaties en op een gegeven moment was er zelfs geen sprake meer van een team. Maar we gingen door en we hebben goud gehaald."

Op dit moment is Van Galen bondscoach van de Nederlandse waterpolomannen en niet alleen trainer en coach, maar ook inspirator, marketeer en salesmanager van de Nederlandse waterpolosport. Dus meer dan sport alleen. Vandaar de titel van het sportcongres.

Lastig om nieuwe leden te werven

Ook wethouder Fred van Trigt was aanwezig en zei trots te zijn dat het Sportcongres dit jaar in Hillegom werd gehouden. "Voorgaande jaren was het in Lisse en Teylingen en volgend jaar is het in Noordwijkerhout. Nu staan we hier in deze prachtige theaterzaal, met achter ons een net zo mooi sportpark. Vandaag de dag is het niet makkelijk om als sportvereniging nieuwe leden te werven. Vroeger deed je de deur open en de mensen liepen binnen. Nu moet je daar veel meer voor doen. Daar hoort een flink stuk marketing bij."

Meer buursportcoaches

Volgens Van Trigt was sporten vroeger ook veiliger. "Misbruik in de sport? Daar dachten we niet over na. En vrijwilligers waren er voldoende. We proberen door middel van het sociaal domein een verbinding te leggen tussen verschillende partijen om bijvoorbeeld te gaan sporten.

Denk aan kinderen die ouders hebben met een uitkering. Voor hen hebben we bijvoorbeeld het Jeugdcultuurfonds of het sportfonds, zodat zij toch kunnen bewegen. Er komen steeds meer buurtsportcoaches, die aan de weg timmeren om bewegen te stimuleren."

Na de lezing van Galen en de voordracht van de wethouder konden aanwezigen een viertal workshops volgen met verschillende thema's: vrijwilligersproblematiek, action type, vier inzichten voor verenigingsbestuurder en de kracht van sport & bewegen in het sociaal domein.


Uit de krant