Zo ziet de watertoren er straks uit. | Foto: Annemiek Cornelissen
Zo ziet de watertoren er straks uit. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

AW groep vestigt zich met kantoor in nieuwe watertoren

Algemeen

HILLEGOM ♦ De watertoren heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het markant ogende monument is verkocht aan SVO-Initiatief BV. De AW Groep gaat zich vestigen in deze watertoren. Dit bedrijf verleent diensten in de grond-, weg- en waterbouw en heeft vestigingen in Lisse, Hillegom en Mijdrecht. Vorige week werden de plannen in het huidige kantoor van de AW Groep, dat is gevestigd op hetzelfde terrein als de watertoren, door architect Lars Bouwman en directeur Ad Wijnhout toegelicht.

Wethouder Jeroen Verheijen is enthousiast over de verkoop. "De watertoren dateert uit 1925 en is de waterstaatkundige functie lange tijd geleden verloren. De toren is nu zeker twintig jaar buiten gebruik en al sinds een aantal jaren waren er prachtige plannen voor de toren."

Zo was er eerst sprake dat er horeca in zou komen. Ook de AW Groep had plannen met de toren. In 2000 won (de rechtsvoorganger van) SVO-Initiatief BV de prijsvraag om een ontwikkelplan voor de watertoren aan de zuidkant van Hillegom te maken.

De winnaar van de prijsvraag kwam in aanmerking voor het kopen en ontwikkelen van de watertoren. In 2006 en 2010 werden de overeenkomsten van prachtige plannen getekend, maar de economische crisis gooide roet in het eten. De marktomstandigheden zijn gelukkig verbeterd en het plan van destijds is binnen de geldige criteria versoberd en in een nieuw jasje gestoken. Dit zorgt ervoor dat het nu haalbare en mooie plan, alsnog te ontwikkelen. Doel is dat de ontwikkeling ten tijde van het 35-jarig jubileum van AW Groep, in 2020, klaar is.

"Het maakt niet alleen de zuidelijke toegang van Hillegom aantrekkelijker, maar het geeft ook een impuls aan het sloepennetwerk over het water langs de toren. De aanliggende bedrijven aan het water zijn de economische levensader, maar er bestaan ook mogelijkheden voor de recreatievaart. Daar moeten de belanghebbenden nog over rond de tafel." Volgens Verheijen wordt de watertoren een echte eyecatcher. "De toren ligt op een unieke plek, waar alle bussen die naar Keukenhof gaan, langs rijden."

In de afgelopen jaren werkten Hillegom, de Duin- en Bollenstreek en de provincie aan programma's gericht op het aantrekkelijker maken van de regio. Zo kwam het Gebiedsprogramma 'B(l)oeiende Bollenstreek' tot stand. Coördinerend wethouder van dit programma is Martijn Bilars wethouder van Noordwijkerhout. Ook deze wethouder is blij met de plannen. "Een toerist ziet niet in welke gemeente ze rijden als ze met een bus aankomen. Ze zien wel de mooie plekjes die ze tegenkomen. In dit geval de watertoren, die een mooie entree gaat worden. Daar profiteren alle duin en bollenstreekgemeenten van". Volgens de architect Lars Bouwman is de watertoren uniek. "De meeste watertorens zijn gebouwd in een paddenstoelvorm, een smalle steel met een grote bovenkant. Deze is een geheel, dat strak en modern oogst en een van de eerste watertorens van Nederland is in deze vorm. We gaan hier een prachtig geheel van maken met nieuwe verdiepingsvloeren, hoge ruimtes en hoge ramen. De trap binnen blijft behouden". Volgens de architect wordt de watertoren herbestemd, maar de waarde blijft behouden. "We maken een plint aan de onderkant, waar de ontvangstruimte zal komen. Het geheel krijgt een kantoorfunctie, een kenniscentrum, met ontvangst en vergaderruimtes in een landschap, die een blikvanger zal zijn, met een groen dak met daaronder kantoor. Het gaat een duurzaam bedrijf worden, dat past bij de ambities van de gemeente Hillegom".

Afbeelding

Uit de krant