Uiteraard krijgt het bruidspaar bezoek van (in dit geval) de loco-burgemeester, Anne de Jong. | Foto: Annemiek Cornelissen
Uiteraard krijgt het bruidspaar bezoek van (in dit geval) de loco-burgemeester, Anne de Jong. | Foto: Annemiek Cornelissen

Dirk en Gré Kardol-Stoker zestig jaar bij elkaar

Algemeen

Het echtpaar Gre( 82) en Dirk (85) Kardol-Stoker herdachten donderdag 8 maart het feit dat zij 60 jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt. Uiteraard hoorde daar een feestje bij en dat werd diezelfde middag nog gevierd bij Villa Flora met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De dag startte met een bezoek van loco-burgemeester Anne de Jong, die het bruidspaar verraste met een mooi boeket bloemen.

De bruid weet nog precies hoe zij haar Dirk heeft ontmoet: "We kenden elkaar oppervlakkig, want ik zong samen met zijn moeder in het koor van de Transportarbeidersbond in de zaal van Sistermans. Op een gegeven moment liep ik met een vriendin in het dorp en zag ik hem ineens aan komen fietsen. Hij stapte af en vroeg me mee uit. Ik wilde mijn vriendin niet laten stikken, dus sprak ik een week later af. We gingen fietsen. Het klikte meteen en we zijn bij elkaar gebleven.

Haar man vult aan: "En we zijn nog steeds heel gelukkig samen!"

Veel verhuisd

Het echtpaar is heel wat keren verhuisd binnen Hillegom. Hun eerste woning vonden ze aan het Kraaiennest, vlakbij het spoor van de Margrietenlaan. Vervolgens verhuisden ze achtereenvolgens naar het Patrimoium, Lijsterbeslaan en Olympus, waar ze nu vijf jaar wonen. De slechtste herinnering heeft de bruid aan de woning aan het Kraaiennest. "Daar kon ik niet wennen, ook al woonden we er prachtig. We keken uit op het bollenveld en achter ons huis hadden we een grote schuur, omheind met een hek, waar de kinderen heerlijk konden spelen. Hier zag je de trein voorbij gaan." Het bruidspaar kreeg vier kinderen: een zoon en drie dochters. Een van hun dochters overleed elf jaar geleden. De bruidegom heeft grotendeels van zijn leven als transportchauffeur gewerkt, zowel in het binnen- als het buitenland. "Ik begon op 14-jarige leeftijd als bijrijder op het bedrijf van mijn oom Gerrit Kardol, waar ik op mijn 18de zelf ben gaan rijden. Ik heb 25 jaar bij dit bedrijf gewerkt, toen kwam ik op de vuilniswagen terecht van openbare werken."

Grappige verhalen

Zijn vrouw glimlacht bij de herinnering: "Hij kwam vaak met van die grappige verhalen thuis, daar moest ik dan zo om lachen". Hij heeft het echter in de transportwereld het meeste naar het zin gehad. "Tijdens de Watersnoodramp in 1953 was ik negen maanden van huis en hielp met het vervoeren van zand om de dijken weer te dichten." Het echtpaar is dol op muziek. De bruidegom heeft in een drietal koren gezongen: Asaf, Loof den Heeren in Lisse en het Maartenskerk koor.

Muziek en herenboontjes

"Er staat bij ons altijd klassieke muziek aan, daar houden we van." In Olympus wonen ze enorm naar hun zin: "Het is hier prachtig, we hebben leuke buren. Hier willen we echt niet meer weg!" De bruid kookt nog steeds zelf en haar man vindt alles lekker wat ze hem voorzet. "De herenboontjes zijn mijn favoriet, ik heb zelf jaren een groentetuin gehad, dus ik weet wel wat lekker is!"

Uit de krant