Afbeelding

CDA, Fred van Trigt: 'Meedenken en verantwoordelijkheid nemen'

Politiek

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart, interviewt onze columnist en politiek correspondent Jos Draijer alle lijsttrekkers van de deelnemende politieke partijen voor de gemeente Hillegom. Dat zijn er zeven in totaal. Dit zesde interview is met Fred van Trigt, lijsttrekker van het CDA.

Fred van Trigt (55) is sinds 2016 (half tijd) CDA wethouder in Hillegom met de portefeuille Jeugdzorg, Volksgezondheid, Sport, Onderwijs(huisvesting), Communicatie en Burgerparticipatie. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart CDA-lijsttrekker, net als in 2014. Hij is geboren en getogen in Hillegom. Van de Johannesschool naar het Fioretti- college, vervolgens de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan. Een aantal jaren lesgegeven aan de Savio school en het College Leeuwenhorst. Daarna ook in het bedrijfsleven gewerkt. Sinds 1999 is hij directeur Sportfondsen Lisse B.V. die in opdracht van de gemeente Lisse sportaccommodaties exploiteert. Hij is zijn leven lang maatschappelijk en sportief actief geweest in Hillegom, zoals in het bestuur van de tennisvereniging HTC. De affiniteit met onderwijs is altijd gebleven. Zijn onderwijshart gaat nog steeds open wanneer hij vanuit zijn functie als wethouder op scholen komt. Hij heeft twee volwassen kinderen, een zoon en een dochter. Hobby's: sporten, tennissen, skiën, bridgen.

Het wethouderschap bevalt je kennelijk goed want je bent weer lijsttrekker geworden. Waarom eigenlijk?

"Ja, ik ben altijd al actief geweest in Hillegom. Als ik ergens 'mee hobbelde' vond ik het leuk om mee te denken en mee te spreken. Zodoende ben ik uiteindelijk ook geïnteresseerd geraakt in politiek. Ik ben daarom 10 jaar geleden politiek actief geworden. Hillegom als dorp ligt mij zeer aan het hart. Daarom wilde ik mij inzetten om mooie dingen voor Hillegom te doen. Dat is eigenlijk mijn grootste drijfveer. En als wethouder ben je in een bijzondere positie om daaraan te kunnen bijdragen."

Je bent nu half tijd wethouder. Bij de volgende Raadsperiode periode ook?

"De combinatie van half tijd wethouder en mijn functie in Lisse is nogal tijdrovend. Als het aantal zetels voor het CDA zodanig is dat we aanspraak kunnen maken op een wethouderspost dan ga ik graag door, maar dan liever als vol tijd wethouder. Want er is nog zoveel te doen. Ik sta te popelen om dat voort te zetten. Bij een volledig wethouderschap kan ik mij dan helemaal richten op Hillegom."

Terugkijkend naar je portefeuille jeugdzorg, wat ging er goed en wat minder?

"In de gedachte achter de decentralisatie van de jeugdzorg, beleid en uitvoering dichtbij elkaar brengen, kan ik me goed in vinden. De laagdrempelige Jeugd en Gezin Teams (JGT's) als poortwachters voor de Jeugdzorg, functioneren goed. Men weet ze nu beter te vinden. Maar daardoor is het aantal hulpvragen wel aanzienlijk toegenomen. Dat, terwijl er tegelijkertijd flink is bezuinigd door het Rijk op het budget voor specialistische Jeugdzorg dat naar gemeenten werd overgeheveld. En daar wringt het dan ook. Gevolg is, teveel discussie over geld en te weinig over inhoud".

Ben je dan wel optimistisch over de toekomst van de jeugdhulp in Hillegom?

"Zeker, omdat we in Hillegom ook nog meer hebben gedaan. Dan doel ik op de integrale aanpak van de jeugdproblematiek. Die was op een bepaald moment best heftig. Maar door het opzetten van 'zog en veiligheid tafels' wordt er nu effectiever samengewerkt door alle betrokken instanties. De uitwisseling van informatie door alle betrokkenen personen en instellingen in de hele keten van de jeugdhulp maakt een integrale, effectieve aanpak van de jeugdhulpverlening mogelijk."

Je hebt ook communicatie en burgerparticipatie in je portefeuille. Wat houdt dat in?

"Beleid maken of projecten uitvoeren zonder goede communicatie en het betrekken van burgers is tegenwoordig ondenkbaar. Ik heb dat gemerkt in verschillend overleg met vele sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Het werd zeer gewaardeerd. Bovendien creëert het draagvlak voor het beleid; men heeft immers zelf meegedacht. Het roept ook medeverantwoordelijkheid op bij burgers, verenigingen en organisaties. Dat kan gelukkig nog in een dorp met de schaal van Hillegom. Ons CDA verkiezingsprogramma is daarom een echt lokaal programma geworden met heel herkenbare punten voor de Hillegommers."

Over dat verkiezingsprogramma gesproken, wat zijn de belangrijkste speerpunten daarin?

"Het CDA kiest voor een mooi Hillegom waar het fijn wonen is met meer ruimte voor groen. Zoals op de locaties waar de scholen de Leerwinkel en Hilmare worden afgebroken. Vitale en gezonde wijken creëren die uitdagen tot bewegen, voor iedereen, jong en oud. Tegelijkertijd de bereikbaarheid van het Centrum vergroten en meer actie en gezellig winkelen in de Hoofdstraat. Maar ook goede en veilige doorstroming op wegen in en rondom Hillegom. Extra veilige wandel- en fietsverbindingen. Uitbreiding van de parkeergelegenheid bij het station, een directe busverbinding met het Spaarne Gasthuis. Zorgen dat ouderen kunnen meedoen in de gemeenschap waardoor eenzaamheid kan worden voorkomen. Daarvoor, en nog veel meer, zet het CDA zich in."

Uit de krant