Agent René Nieuwenhuizen en advocaat Daniëlle van den Hoogen en de kids in Solution. | Foto: Annemiek Cornelissen
Agent René Nieuwenhuizen en advocaat Daniëlle van den Hoogen en de kids in Solution. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Agent en advocaat vertellen over beroep

Onderwijs

In Jongerencentrum Solution waren woensdag 31 januari zo'n 20 kinderen aanwezig tijdens een informatiemiddag. Onder het motto: 'Later als ik groot ben', laat initiatiefnemer Welzijnskwartier Hillegom kinderen vanaf 10 jaar kennismaken met diverse beroepen. Werken in een hotel, een bank en een supermarkt zijn al geweest en nu konden de kids kennismaken met een politieagent en een advocaat.

Door Annemiek Cornelissen

Werken in een garagebedrijf en bij de Mac Donalds komen nog aan de orde en ook Arie van Erk wordt nog aan de tand gevoeld hoe het is om burgemeester te zijn. Richard Grimbergen van Welzijnskwartier Hillegom had wijkagent René Nieuwenhuizen en advocaat Daniëlle van den Hoogen uitgenodigd. De advocaat woont in Hillegom, werkt in Leiden op een advocatenkantoor en is gespecialiseerd in jeugdrecht,

Ook werd een rollenspel uitgevoerd: een 14-jarige jongen, Tobias, was gevraagd om de rol van winkeldief te spelen. Hij werd aangehouden door Nieuwenhuizen nadat hij bij een drogisterij parfum had gestolen. Hij moest mee naar het bureau. De advocaat behartigde de belangen van de jonge dief. Tijdens het gesprek bleek dat de thuissituatie van de jongen te wensen over liet en dat door zijn ouders zelfs cocaïne werd verkocht. Hij moest zijn eigen eten kopen en er werd niet voor de minderjarige jongen gezorgd. Zowel Nieuwenhuizen als de advocaat speelden dat ze enorm bezorgd waren en de kinderen leerden ervan dat een dergelijke situatie dus niet zomaar ontstaat.

Voorbeeldfunctie

Buiten het rollenspel om konden de kinderen volop vragen stellen. Tot grote hilariteit was de eerste vraag: "Zijn jullie een stel?" Lachend werd dit ontkend en Van den Hoogen legde uit dat dat ook niet zou werken. "Stel je voor zeg, dat ik een verdachte, die is aangehouden door René, zou moeten verdedigen, dat zou niet kunnen hoor!". Aan Nieuwenhuizen werd gevraagd of hij wel eens met drank op achter het stuur kruipt. "Nee hoor jongens, dat doe ik écht niet. Ik heb een voorbeeldfunctie. Ik ken zoveel mensen in Hillegom en zij kennen mij. Ik ken de burgemeester, de wethouders, maar ook mensen die in de hulpverlening werken. Ik kan inmiddels een boek schrijven over dronken mensen. Daar heb ik echt een hekel aan."

Schieten en drinken

Waar Nieuwenhuizen ook een hekel aan heeft is schieten: "Kijk. Ik heb hier een wapen dat ik (gelukkig) nooit heb hoeven gebruiken. Het enige dat ik wel eens heb gebruikt is het busje peperspray. Om te weten hoe dat voelt heb ik het ook een keer in mijn ogen laten spuiten. Na afloop heb je een zorgfunctie, dan moet je de ogen van de verdachte koelen met een speciale vloeistof."

Ook Van den Hoogen vertelde over haar taken. "Ik verdedig kinderen die door de politie zijn aangehouden, maar sta ook minderjarigen bij die bijvoorbeeld onder toezicht zijn gesteld, of uit huis zijn geplaatst." De aanwezige kinderen vonden het duidelijk een interessante middag, want zij wisten twee uur lang aandachtig te luisteren.

Uit de krant