Afbeelding
Foto: Remco Out

Gemeentesecretaris Ger van Lierop neemt afscheid

Algemeen

Hillegom - Laat mij uw werkplek zien en ik vertel wie u bent. Die uitdrukking schoot door mijn hoofd bij binnenkomst van de werkkamer van ingenieur Ger van Lierop (63), gemeentesecretaris van Hillegom. Een kamer in het gemeentehuis met uitzicht op de prachtige historische tuin van 't Hof.

Door Jos Draijer

De werkkamer is schoon, sober maar stijlvol ingericht, zijn bureau is leeg. Niet omdat de dozen al gepakt zijn vanwege zijn pensioen per 1 januari 2018, maar omdat het hem typeert: niet naar huis zonder opgeruimd bureau, werk mag niet blijven liggen. Hij is bescheiden en pragmatisch. Een man van weinig woorden en veel daden. Hij voetbalt en tennist zelfs nog. "Een stille kracht", zo karakteriseert burgemeester Van Erk zijn gemeentesecretaris. "Een man die pal staat voor zijn mensen als het nodig is. Hij verstaat de kunst anderen te laten bloeien. Hij blijft zelf liever op de achtergrond. En: hij kent Hillegom van binnen en van buiten, dat is voor mij van onschatbare waarde."

Geen jurist
Ing. Ger van Lierop, cum laude afgestudeerd in Bouwkunde en Civiel techniek aan de HTS, begint zijn loopbaan bij de gemeente Zandvoort. Daarna werkt hij bij de provincie Noord-Holland aan verkeerskundige modellen om vervolgens in oktober 1990 bij de gemeente Hillegom te gaan werken als hoofd Civiele werken en Verkeer. In januari 2005 wordt hij daar gemeentesecretaris. Sinds de ambtelijke fusie van Hillegom, Lisse en Teylingen is hij tevens directielid van de ambtelijke organisatie HLT Samen. Hij is een technicus en geen jurist. Een beetje ongebruikelijk, want vaak zijn gemeentesecretarissen jurist of bestuurskundigen. Maar de keuze voor hem pakte heel goed uit voor Hillegom. Hij was de drijvende kracht achter de digitalisering van de rioolplannen en allerlei leidingen in de grond. Hij was ook de pleitbezorger van innovatieve oplossingen bij de aanleg van de nieuwe wijk Treslong. Om grondverzakking door inklinkende veengrond tegen te gaan werd verticale drainage toegepast. Resultaat: minder verzakkingen, minder vaak herbestrating nodig en dus aanzienlijke kostenbesparingen voor de gemeente gerealiseerd.

De straat op
Als gemeentesecretaris heeft Ger van Lierop ook de dualisering van het gemeentebestel van dichtbij meegemaakt. Dualisering wil zeggen dat de raad stuurt op hoofdlijnen, het college van B en W uitvoert en de gemeenteraad controleert. Op de vraag of die opzet werkt antwoordt hij behoedzaam. "Het duale systeem is een gegeven. Ik heb wel tegen raadsleden gezegd: ga meer naar buiten, de straat op, het dorp in. Jullie zijn de volksvertegenwoordigers. Ga ook meer ónderling in debat in plaats van alleen met het college van B en W. Laat de uitvoering aan het college over. Maar let op, want sommige wethouders hebben in dit duale systeem de neiging te gaan soleren, met alle gevolgen van dien."

HLTsamen
Ger van Lierop is ook directielid van de ambtelijke organisatie HLTsamen. Daarom, een jaar na de start daarvan, ook gevraagd naar de voortgang van die fusie. Betere kwaliteit van dienstverlening, kostenbesparing en versterking van de positie in de regio was toen de inzet. "Wat die regionale positie betreft", aldus Van Lierop, "dat is aardig gelukt, want via HLT Samen zitten we nu aan regionale bestuurstafels wat eerder niet lukte als Hillegom alleen. Ik denk bijvoorbeeld aan het overleg met de gemeente Haarlemmermeer over de oost-westverbinding (Duinpolderweg). Of de beoogde kostenbesparing oplopend tot 1,7 miljoen euro in 2020 gehaald wordt zal dan blijken. De verbetering van de kwaliteit van dienstverlening wordt gemeten via monitoring. Voor het begin van de ambtelijke fusie waardeerden maatschappelijke organisaties/burgers de kwaliteit van dienstverlening met een 7, 6 op een schaal van 10. Dat is best hoog, dus het wordt spannend hoe dat cijfer er in april 2018 uitziet."

Vindt Van Lierop dat de bestuurlijke fusie tussen Hillegom, Lisse en Teylingen er moet komen? Daarover zegt hij: "Dat is aan de politiek en niet aan mij. Maar laat ik dit zeggen: het dorp Hillegom, de sociale cohesie, de gemeenschap blijft bestaan. Een opname in een grotere gemeente zal dat niet veranderen. En natuurlijk, het is ook zo dat met een bestuurlijke fusie aanzienlijke bedragen kunnen worden bespaard."

Tot slot bij dit afscheid: wat is zijn wens voor de inwoners van Hillegom in deze kersttijd? Bedachtzaam, zoals altijd, zegt hij: "Hillegommers, tel je zegeningen."

Ger van Lierop wordt opgevolgd worden door mw. Constance Baauw. Beiden zijn aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2018 van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis van Hillegom.

Uit de krant