Dik ingepakt tegen de kou en in winterse omstandigheden de Speeltuin in. | Foto: Annemiek Cornelissen
Dik ingepakt tegen de kou en in winterse omstandigheden de Speeltuin in. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Statushouders vrijwilliger bij Jeugdland

Algemeen

HILLEGOM  ♦ De Stichting Present Bollenstreek heeft een bijzonder project gewijd aan een aantal statushouders. Begin vorige week namen achttien statushouders de rol van vrijwilliger op zich bij speeltuinvereniging Jeugdland en gingen daar klusjes doen. Een van de projecten waarvoor ze zouden komen was het schuren en schilderen van de picknickbanken en tafels, die begin volgend jaar bij de opening van het nieuwe seizoen een prominente plek in de speeltuin zullen krijgen.

Door Annemiek Cornelissen

Vanwege de sneeuw moest dit worden afgelast. Als alternatief werd het pad van de speeltuin en de entree sneeuwvrij gemaakt. Woensdag 13 december was een tweede groep vrijwilligers bij de speeltuin actief zijn.

De Stichting Present Bollenstreek viert volgend jaar haar tweede lustrum. Coördinator Sunia van Maris is al vijf jaar bij de Stichting werkzaam en bedacht het plannetje om bij de speeltuin aan te kloppen. Het bestuur ging meteen akkoord en zo gingen de statushouders onder leiding van de vrijwilligers van deze speeltuin aan de slag.

Wethouder Annechien Snuif kwam een kijkje nemen en gaf iedere statushouder even persoonlijk aandacht. Anita van Vliet van CreActief maakte met een groep een schilderij, die een mooie plek zal krijgen in het vernieuwde clubgebouw. Ook Snuif verfde mee. Volgens Van Maris is het doel van de Stichting Present Bollenstreek bruggen te slaan tussen mensen en groepen mensen, die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten: "De visie daarbij is dat we willen dat het meer vanzelfsprekend wordt dat mensen naar elkaar omkijken. Dat doen we onder andere door het organiseren van projecten. We bemiddelen voor een groep vrijwilligers die zich eenmalig gaan inzetten voor kwetsbare mensen in de regio."

Voorbeelden die Van Maris noemt zijn onder andere het opknappen van een tuintje, het verhuizen van een GGZ cliënt, een vluchteling helpen die wel kan schilderen, maar geen laminaat kan leggen: "Dus praktische dingen, maar ook sociale activiteiten zoals wandelen met ouderen, in het voorjaar in Keukenhof en koken voor gehandicapten."

Meesten komen uit Syrië

Bij Speeltuin Jeugdland was het doel dat statushouders iets zouden doen voor de kinderen, zodat zij in het voorjaar weer kunnen spelen in een mooie speeltuin. De helft van de statushouders kwamen uit Hillegom, de andere helft uit de regio. Het was het 111de project van 2017. "Het is gigantisch druk geweest, er zijn nog vier projecten te gaan dit jaar. Verder hebben we niks meer aangenomen. Het was te druk. Gemiddeld werken vier mensen aan een project mee en een project duurt gemiddeld drie tot vier uur."
Voor de statushouders was speeltuin Jeugdland het veertiende project. Dit project werd gedaan in samenwerking met Vluchtelingenwerk, die ook gezorgd had voor een tolk. De meeste statushouders kwamen uit Syrië en waren mannen en vrouwen van tussen de 20 en 50 jaar.

Uit de krant