De kleuren staan voor de vier organisaties.
De kleuren staan voor de vier organisaties. Foto: diana maas

Het mes snijdt aan vier kanten

Algemeen

HILLEGOM ♦ "Onderwijs en arbeidsmarkt miste verbinding", liet Suzan van de Waal, accountmanager werkorganisatie HTL Samen wetem. En dat is precies waar HTL samen, gemeente Hillegom, HOZO, het Fioretti College en het NOVA college zich hard voor maken. Om die verbinding te maken kwamen zij 15 november met de kick-off van het eerste Platf3rmproject 'Samen Zorgen'. Een project waarbij zij gezamenlijk een onderwijsprogramma gaan inrichten voor jongeren van het Fioretti College die uit dreigen te vallen in het middelbaar onderwijs.

Door Diana Maas

Woensdag 6 december lichtte wethouder Fred van Tricht het project toe, tijdens een samenkomst in Bloemswaard. "Het ontstaan van dit project is tweeledig", zei Joke Ricke, directeur-bestuurder van Hozo. "Enerzijds dient het een maatschappelijk doel om leerlingen alsnog een perspectief bieden; anderzijds proberen we op deze manier de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg aan te pakken."

De leerlingen die tussen wal en schip dreigen te raken, krijgen via dit project de kans om binnen Hozo aan de slag te gaan, op verschillende afdelingen. Deze ervaring van werkend leren betekent voor de kwetsbare jongeren een mogelijkheid om toch een diploma te behalen. "Het idee van het klassieke klaslokaal verdwijnt hiermee waardoor de mentaliteit van de leerlingen veranderd", liet Wim Oudshoorn van het NOVA college weten. "We zien dat leerlingen die, ondanks keihard werken, soms toch tekort komen en dan vastlopen. Nu zullen ze de kans krijgen om via een sollicitatieprocedure in dit project te stappen", benadrukte Marc van Buuren, directeur Fioretti College. "Nog te vaak wordt bij werkend leren gedacht aan 'vuile handen, vuile knieën'. Dat is echt een achterhaald idee." "Het onderwijs en ondernemers vonden elkaar in het verleden blijkbaar niet. Als het nodig is om als gemeente een brug te slaan dan werken we hier graag aan mee en uiteindelijk blijkt iedereen heel enthousiast!", aldus Van Trigt. "Soms moet je durven. Preventief handelen is het versterken van het voorveld en daar sluit dit initiatief naadloos op aan." Hij doelt hiermee op de wettelijke regels die gesteld zijn door Den Haag en die door de gemeente met dit project creatief worden toegepast. Vanaf januari komen de eerste leerlingen bij Hozo.

Uit de krant