Afbeelding
Foto: ac

Diamanten paar Bakker had zes jaar verkering

Algemeen

HILLEGOM ♦ "Ik zag haar en dacht meteen, wat een leuk ding, met die mooie zwarte haartjes", zegt Jan Bakker (85) over zijn Truus Bakker-van Kempen (87) met wie hij op maandag 27 november 60 jaar geleden voor de wet getrouwd was.

De bruid dient hem meteen van repliek: "En ik dacht wat een leuke soldaat". Voor de kerk is het echtpaar op 4 juni 2018 zestig jaar getrouwd en deze datum zal worden aangehouden voor het feest. Burgemeester Arie van Erk bezocht het bruidspaar 27 november en overhandigde ze een mooie boeket bloemen.

Het diamanten bruidspaar leerde elkaar kennen in Flora, het toenmalige van Dril. "Ik stapte rond in mijn militaire pakkie in De Zilk, want ik zat bij de verbindingstroepen, toen een buurvrouw me aansprak en vroeg of ik iets te doen had die avond. Ik zei nee en zij gaf me een kaartje voor een feestavond van toneelgroep Amicitia bij van Dril. Ik knapte me op en ging er heen."

Toevallig belandde Jan op de stoel naast de vriendin van Truus, Bep Otte. "Ik keek naast me en zag Truus en ik dacht: wauw. Ik vroeg of ik haar thuis mocht brengen en ze zei ja." Het tweetal maakte een afspraak voor de zondag daarop en ze gingen naar de bioscoop in Haarlem. Na die avond hadden ze verkering.

Jan bezocht Truus op zondag als hij vrij was van dienst. Soms moest hij wel eens een weekje overslaan. De verkering duurde zes jaar. "Ze is bijna drie jaar ouder dan ik. Daar schrok ik wel van hoor, maar ze was zo leuk. Ik kende alle meiden in Hillegom, alleen haar niet."

Vijf kinderen en dertien kleinkinderen

Truus werkte als costumière en ging bij de mensen aan huis kleding naaien. "Het was een slechte tijd. De kleding ging allemaal op de bon, dus ik deed veelal verstelwerkzaamheden." Het tweetal trouwde in Hillegom. Inmiddels hadden ze een woonark waarin ze gingen wonen. "Deze ligt nog aan de Vossevaart. We hebben deze zelf gebouwd en dat heeft twee jaar geduurd. We kregen vijf kinderen dus deze werd te klein. In 1976 verhuisden we naar een nieuwbouwwoning aan de van de Woestijneheem en daar wonen we nog steeds". Ze houden zelf de tuin bij. Jan maait het gras en Truus doet de plantjes. Jan heeft gewerkt als technicus op Schiphol en de Universiteit van Leiden, waar hij hoofdtechnicus is geworden. Hij had ook een druk verenigingsleven. Zo was hij voorzitter van de Hillegomse Zwemvereniging en de Stichting Hillegomse Muziekschool. Deze richtte hij samen op met de heren Van der Lee en Van Bakel.

Ook leerde hij Russisch en Zweeds. "Ik kan het uitstekend lezen, praten en verstaan. Af en toe pak ik er nog wel eens een boek bij en ga lezen". Tegenwoordig sport Jan vier keer per week bij de sportschool en bij mooi weer gaat hij 's avonds een uurtje fietsen om in beweging te blijven. Truus heeft tot een jaar geleden geschilderd. "Toen werd ik geopereerd aan mijn hand en lukte het niet meer. Alles wat hier in de kamer hangt heb ik zelf gemaakt." Verder houdt ze van lezen en doet graag spelletjes met de kleinkinderen. Inmiddels hebben ze er dertien, dus het is met feestjes een drukte van belang in huize Bakker.

Uit de krant