Veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst in Bloemswaard.
Veel belangstelling voor de informatiebijeenkomst in Bloemswaard. Foto: Diana Maas

Verdeeldheid over locatie nieuwe IKC

Algemeen

Hillegom ♦ In de overvolle grote zaal van Bloemswaard werd vorige week een presentatie gegeven over het locatieonderzoek voor een zogenaamd IKC, een Integraal Kind Centrum.

Door Diana Maas

De inmiddels gefuseerde basisscholen De Leerwinkel en De Jozefschool voldoen bouwkundig en klimaattechnisch niet meer aan de eisen van deze tijd en willen voortaan verder onder één dak. Beide scholen vallen qua schoolbestuur onder de Sophia Stichting. Sprekers waren, naast wethouder Fred van Trigt, Cees Kortsmit, externe gespreksleider, directeur Jozefschool André Hoogervorst, en van HLT: Babs Barnhoorn, beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling / onderwijs en Riccardo van Thienen, projectleider Ruimtelijke Ontwikkeling.

Clusteren van voorzieningen

Thienen: "Het IKC moet een basisschool worden die, waarschijnlijk op de week van kerst na, alle dagen van het jaar open is, met ruime openingstijden van 7.30 tot 18.30 uur en voldoende mogelijkheden geven voor buitenschoolse opvang. Het gebouw moet ruimte gaan bieden voor verplichte en vrijwillige activiteiten als onderwijs, sport, spel, opvang en muziek." Van Thienen gaf in de presentatie ook aan dat bijvoorbeeld de Savioschool, na second opinion, is afgewezen als nieuwe locatie vanwege verkeersonveiligheid en gebrek aan of onvoldoende aanwezige parkeergelegenheden. "Tegen het licht gehouden van de normen die hiervoor gelden", zo zei hij. Op dit moment is de voorkeurslocatie Vosselaan/Weerlaan. "Met een IKC op deze locatie kunnen we actief voorzieningen gaan clusteren en wij zijn van mening dat dit gunstig is voor alle betrokkenen. Zowel voor de ouders, leerlingen als wel de medewerkers." Uit onderzoek naar locatie Thorbeckelaan komt tevens naar voren dat ook hier de verkeersveiligheid in het gedrang zou komen. Ook maakt de menging van bewoners en schoolbezoekers parkeren in de wijk lastig. Dat de belangstellenden voor deze avond het hier niet mee eens waren, bleek tijdens het tweede deel van de avond.

Reacties omwonenden

"Ik zie door de jaren heen steeds een beetje van het park afgesnoept worden. Eerst voor de sporthallen, parkeerplaatsen, nu weer een school. Wat blijft er van het park over? Wat doe ik hier vanavond eigenlijk? Er is toch al besloten!", aldus een geboren en getogen Hillegommer op leeftijd.

Een bewoner die klaarblijkelijk uitkijk heeft op het park vertelt: "Ik ben hier 15 jaar geleden met mijn vrouw komen wonen. Zij is nota bene lerares en we wilden in onze vrije tijd niet nabij een school, speeltuin of iets dergelijks wonen. Het huis wat we nu hebben kijkt prachtig uit op het park. Als die school er komt hebben we alsnog kinderen in de buurt; iets wat we juist níet wilden. Bovendien - door de gemeente al berekend - wordt ons huis maar liefst 50.000 euro minder waard!"

Boos

Een bewoner aan de Valckslootlaan bracht de verkeersonveiligheid voor de locatie Vosselaan/Weerlaan juist ter tafel. "Probeer eens vanaf de Valckslootlaan linksaf te slaan. Moet je eens kijken hoe lang je daar staat te wachten. Op allerlei verkeer, maar zeker ook veel vrachtverkeer. Zo veilig vind ik deze locatie voor een IKC dus niet." Ook het onderwerp 'Milieu' en 'Groenvoorziening' bleef niet ongemoeid.

Een dame wond zich enorm op en vroeg Van Thienen om uitleg op diens woorden 'dat er juist kansen lagen wanneer voor deze locatie wordt gekozen'.

Ontsteld vroeg ze: "Hoezo kansen? De zogenaamde 'grijze gebieden' die u wilt 'vergroenen' kunt u toch ook nu aanpakken, gelijktijdig met het aanleggen van het zogenaamd 'compensatiegroen? Groen dat met de aanleg van de school gaat verdwijnen. Waarom kiezen wanneer het ook allebei kan?"

Van Thienen verklaarde hier zeker ook mee aan de slag te gaan, maar dat nog lang niet alles in detail is uitgewerkt. Concrete toezeggingen waren op dit moment dan ook niet te geven.

Wanneer het IKC gerealiseerd moet zijn is nog niet duidelijk. "Start 2018, realisatie 2019 met een vraagteken", antwoordt Van Trigt. Begroting is in dit stadium ook nog niet bekend. Van Thienen zei hierover: "Zo ver zijn we nog lang niet en is geheel locatieafhankelijk, maar het speelt geen rol in de locatiekeuze."

Externe partijen

De presentatie was duidelijk, maar de sfeer onder de aanwezigen bedrukt. Men voelde zich vanavond niet gehoord.

Van Trigt benadrukte begrip te hebben voor individuele situaties en verschillende inzichten. "Wat voor de één een goed plan is, is voor de ander en minder goed idee.

Wij hebben diverse thema's héél uitvoerig onderzocht en daarvoor, indien nodig, ook externe partijen uitgenodigd om onderzoek naar te doe.

Deze avond stond dan ook in het teken van deze bevindingen. Uiteraard moet er nog een definitief besluit worden genomen, maar locatie Vosselaan/Weerlaan heeft wel de voorkeur."

Vossenlaan/Weerlaan beter bereikbaar

Concluderend kan gezegd worden dat beide locaties volgens de gemeente voldoen aan een 'goede ruimtelijke ordening'.

Op drie van de acht onderdelen scoren de locaties gelijk. Op vijf van de acht scoort de locatie Vosselaan/Weerlaan beter, namelijk 1. op bereikbaarheid, verkeersveiligheid en parkeren, terwijl op de locatie Thorbeckelaan dit de meest kritische onderdelen zijn; 2. de ontwerpruimte op de locatie Thorbeckelaan is beperkt; 3. bij nieuwbouw op de Thorbeckelaan moet er door 'De Leerwinkel' tijdelijk van een noodvoorziening gebruik worden gemaakt; 4. inpassing in het Vossepark is niet louter een bedreiging voor de groenstructuur, maar biedt ook kansen voor verbeteringen en 5. vanwege de ligging in een woonwijk is het risico op overlast bij de locatie Thorbeckelaan groter.

Petitie

Er zal geen raadsvergadering meer gehouden worden over dit onderwerp. Deze maand wordt het definitieve besluit verwacht en zal, voor de volledigheid inclusief alle eerder opgenomen en overwogen reacties en antwoorden, te vinden zijn op de website van de gemeente.

Van een van de aanwezigen, Marian Claasen, heeft de redactie een mail gekregen, waarin zij schrijft dat er behoorlijk wat weerstand tegen de locatie blijkt te zijn. "... dat heeft mij doen besluiten een petitie te openen. Deze staat online en is inmiddels 220 keer getekend. Als er genoeg handtekeningen binnenkomen is het de bedoeling deze petitie aan te bieden aan de wethouder. De petitie staat op petities.nl en de naam van de petitie is Geen schoolgebouw in het Vossepark."

Uit de krant