Mede-eigenaar Marian Koopman:
Mede-eigenaar Marian Koopman: "Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben!" Foto: annemiek cornelissen

Nieuwe manege bijna in gebruik

Algemeen

Wethouder Jeroen Verheijen verricht zaterdag 11 november om 13.00 uur de feestelijke opening van de nieuw gebouwde manege.

Verheijen doet dit samen met Sylvia Rijnbeek-van der Klauw, lid van het eerste uur. De openingsbijeenkomst is uitsluitend voor leden. Zondag 19 november is er van 13.00 tot 16.00 uur een open huis voor overige belangstellenden. De eerste paal van de nieuwe manege ging 6 maart de grond in en in acht maanden tijd is er een megacomplex neergezet. (Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl en op pagina 5)

Volgens Marian Koopman, die samen met haar man Pieter Versteege en haar zoon Bob Koopman en zijn partner Danielle van Dijk, eigenaar is van de manege is er keihard gewerkt: "Iedereen heeft echt zijn of haar steentje bijgedragen, ook onze leden. Er was een soort rooster, iedereen kwam helpen, hartverwarmend! Daarom hebben we besloten de openingsdag uitsluitend voor onze leden te doen en iedereen die heeft meegeholpen."

Tussen de bedrijven door zijn Danielle en Bob ook nog eens de gelukkige ouders geworden van zoon Brody die 20 september is geboren. Brody, de vierde generatie Koopman is ook tijdens de rondleiding in de nieuwe kantine te vinden. Papa Bob neemt hem overal mee naartoe in een draagzak. De nieuwe manege heeft een binnenmanege, met een rijhal met veel daglicht. "We hebben geïnvesteerd in onderhoudsvrij en duurzaam. Er is een topbodem met een bepaalde vochtigheidsgraad, waardoor minder blessures plaatsvinden. Ook is er ledverlichting, het nieuwste van het nieuwste, dat naast gedimd ook nog drie kanten opgedraaid kan worden. En er is een automatische beregeningsinstallatie."

De tweede hal is een extra grote van 25 bij 65 meter, waar springconcoursen kunnen plaatsvinden en waar ook gemend kan worden. "Dat mennen willen we verder gaan ontwikkelen." In de stallen is natuurlijk daglicht. Volgens Marian Koopman is het speerpunt het welzijn van de paarden. "Er is frisse lucht, ze kunnen hun hoofd naar buiten steken en het zonlicht wordt gebroken, zodat ze geen warmteplekken krijgen". Voor de shetlanders zijn er kleine cabines. "Het knuffelgehalte is heel groot bij deze pony's en ze zijn heel belangrijk voor ons. 4-jarigen mogen al op deze pony's rijden. Je ziet ze dan een half uur lang met een grote glimlach zitten, heerlijk!"

Er is een poetsplein gekomen, met twaalf plekken. "Bijna geen een manege heeft dat. We willen veel aandacht kunnen besteden aan borstelen en opzadelen. Dat kan hier met een hele groep tegelijk. Dat is goed voor de sociale factor." Ook is er een vloeistofdichte mesthoop, helemaal volgens de milieueisen. Er is een groot terras op het zuiden, waar iedereen kan genieten van het uitzicht. Een prachtige brug staat in verbinding met de vijf weilanden, die de manage heeft. Voor de manege is een paddock, waar de paarden en pony's iedere dag kunnen rollen in veilig zand. "Bij ons gaan de paarden en pony's iedere dag naar buiten."

Het complex is goed toegankelijk voor mindervaliden en er is een groot parkeerterrein. Tenslotte komt er nog een grote buitenmanege, die in 2018 wordt geopend. "Dan bestaan we 50 jaar dus hebben we weer een feestje."

Voor Marian Koopman is een droom uitgekomen. "Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben, mijn vader Niek is in 1968 begonnen en kijk eens wat we nu hebben, dit mooie complex en een grote familie van ruim 400 leden."

Uit de krant