Een nog altijd stralend bruidspaar met de burgemeester.
Een nog altijd stralend bruidspaar met de burgemeester. Foto: annemiek cornelissen

Platina paar kent elkaar al 76 jaar

Human Interest

"Ze is gewoon helemaal leuk. Alles wat ze doet is leuk. Ik hou heel veel van haar. Ik kan ze wel opvreten zoveel hou ik van d'r!", zegt de 94-jarige Jan Klaveren terwijl hij liefdevol naar zijn Tiny (90) kijkt. Maandag 2 oktober was het echtpaar zeventig jaar getrouwd en dat werd zondag 1 oktober uitgebreid gevierd bij De nachtegaal in Lisse. Burgemeester Arie van Erk kwam het platina bruidspaar uiteraard feliciteren.

Door Annemiek Cornelissen

Achttien jaar woont het bruidspaar in hun huis op de begane grond aan de Lijsterbeslaan en ze zeggen het uit één mond: "Hier gaan we nooit meer weg". De bruidegom heeft een scootmobiel voor de deur staan, waarmee hij met mooi weer nog stukjes toert en ook op vrijdag de boodschappen haalt. Hij is opvallend fit, zit bovenop zijn praatstoel en is wel in voor een geintje.

Over de geschiedenis van Hillegom weet hij heel veel te vertellen. De rasechte Hillegommer is geboren aan de Hofstraat tegenover de toenmalige loodgieter Meijer. "Die man had het druk! Iedereen bracht daar zijn kapotte pannen, hij zette er een plaatje op met wat schroefjes en kan kon je weer koken". Jan komt uit gezin met achten kinderen: drie meisjes en vijf jongens. Zijn vader was bloemenventer. "Mijn vader verkocht bloemen in Bloemendaal. Dat deed hij op zijn fiets met een grote mand. Ook ging hij naar de veiling in Aalsmeer om bloemen in te kopen, want auto's waren er toen bijna niet. Zelfs de dokter moest op de fiets naar zijn patiënten. Later werd mijn vader inkoper bij Postorderbedrijf A.J. van Engelen, aan de Wilhelminalaan waar nu de Rabobank is." Tiny Klaveren-de Boer is geboren in Noordbroek in Groningen en verhuisde op haar 4de naar Texel, waar haar vader dijkwerker was. Ze heeft een zus en een broer en ontmoette haar Jan toen ze 14 was bij haar ouders thuis, waar hij in de kost was. "Ik vervoerde legerbarakken van Den Helder naar Texel. Ik was toen 18, maar ik reed al zonder rijbewijs toen ik een jaar of 16 was, dat kon toen nog. Hoopjes zand voor defensie naar de Grebbeberg...".

De broer van Tiny, Gerrit zat ondergedoken in Hillegom en kreeg verkering met de zus van Jan, Sien. Ze trouwden op Texel en Jan en Tiny kwamen elkaar na jaren weer tegen op de bruiloft. "De vonk sloeg over en ik ben met hem meegegaan naar Hillegom", vertelt de bruid. Na hun huwelijk woonde ze 'in' bij de opa van Jan en later bij weduwnaar Van Rijen aan de Hofstraat. Uiteindelijk vonden ze een eigen huis aan de Leidsestraat tegenover het toenmalige café Lord van der Burg. Na wat omzwervingen, waarbij ze onder andere gewoond hebben aan de Prinses Irenelaan en de Rembrandtsingel, woont het bruidspaar nu aan de Lijsterbeslaan. Jan heeft van zijn 50ste tot zijn 73ste een eigen kwekerij gehad aan de Leidsestraat en kweekte onder andere begonia's, gladiolen, tulpen en dahlia's. "Ik leverde zelfs dahlia's voor het bloemencorso in Zundert. Uiteindelijk heb ik het bedrijf verkocht aan de familie Verschoor." Het bruidspaar geniet van elkaar en van hun huis. Jan kijkt graag voetbal en Tiny kijkt alle sportprogramma's, maakt legpuzzels van 5000 stukjes en gaat naar de bingo van de Zonnebloem. Ook kookt ze nog zelf. "Ze maakt de lekkerste groentesoep", lacht de trotse bruidegom.

Uit de krant