Afbeelding

Duurzaamheid, tussen droom en werkelijkheid

Column Notenkraker

Duurzaamheid is erg in. Dat is wel duidelijk, maar ook wat er eigenlijk mee bedoeld wordt? Het is een containerbegrip en nog al eens voor van alles gebruikt wordt. Duurzaamheid heeft alles te maken met de opwarming van de aarde door CO2 uitstoot en met de internationale, Europese en nationale afspraken over maatregelen om dat tegen te gaan. Maar ook met de energietransitie van fossiele naar niet-fossiele brandstoffen. Die wereldwijde afspraken vastgelegd in het Klimaatverdrag van Parijs (2015) en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Het motto daarbij is: "Think globally but act locally" ofwel: denk globaal maar handel lokaal want daar gebeurt het.

Maar wat is eigenlijk precies een circulaire economie en, wat betekent het om een energie-neutrale of klimaat-neutrale gemeente te zijn. Wat zou dat betekenen voor mij, mijn buurt, ons dorp, regio? Het antwoord op die vragen, en nog veel meer, kunt u de komende zes weken vinden in het gemeentehuis van Hillegom. Daar, Lisse volgt later, is namelijk het ontwerp Omgevingsvisie ter inzage gelegd voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Daarin is 'duurzaamheid' als leidend principe gekozen. In zeer ruime zin zelfs want er wordt gesproken over sociale duurzaamheid, fysieke duurzaamheid en economische duurzaamheid. Een en al duurzaamheid dus: "Hillegom als duurzame proeftuin van Holland". De hele gemeenteraad staat daar achter. Die heeft op 7 juli 2016 een motie over aangenomen waarin de ambitie wordt uitgesproken dat 'de gemeente Hillegom in 2030 energieneutraal en in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Deze ambitie moest ook meegenomen worden in de Omgevingsvisie. Het is de huidige VVD wethouder Jeroen Verheyen die met instemming van de gemeenteraad op dit moment de 'chef hovenier' is van deze duurzame proeftuin Hillegom. Om het goede voorbeeld te geven aan de private sector en de burgers is er deze zomer een 'Energie Akkoord 2017 – 2025 Holland Rijnland' gesloten tussen 14 gemeenten (waaronder Hillegom en Lisse), Omgevingsdiensten, Hoogheemraadschap Rijnland en de Provincie Zuid Holland om deze energietransitie gezamenlijk aan te pakken. Tot zover allemaal prima natuurlijk want energietransitie en vermindering van CO2 is noodzakelijk en hoe meer mensen meedoen hoe meer draagvlak.

Overheidsbetutteling

Maar nu toch even een tegengeluid. Het begrip duurzaamheid wordt in deze Omgevingsvisie namelijk zo opgerekt dat het zijn doel voorbij dreigt te schieten. Particuliere vrijheden, initiatieven en verantwoordelijkheden onder druk kunnen komen te staan worden en overheidsbetutteling ligt op de loer. Maar ook, de financiële en praktische consequenties van de voorgenomen acties en maatregelen kunnen ingrijpend zijn en zijn nog volstrekt onduidelijk. Toekomstige belangenafwegingen tussen economie en ecologie worden daardoor knap ingewikkeld en mogelijke heel duur. Ook externe factoren waar Hillegom weinig over te zeggen heeft zoals een voor Hillegom foute tracékeuze voor de Duinpolderweg kunnen zo maar een lelijke streep door een aantal duurzame ambities zijn.

Om dat op te lossen heeft Hillegom anderen nodig. De buurgemeenten in Noord- en Zuid-Holland, voor zover die al aan een Omgevingsvisie werken trouwens.

Hoe dan ook, gaat u vooral de Omgevingsvisie inzien om te weten te komen wat op u afkomt en denk mee. Nu kan het nog, straks niet meer.

Uit de krant