De vrouwen van de jubilerende brandweermannen krijgen de bloemen in handen. | Foto: Annemiek Cornelissen
De vrouwen van de jubilerende brandweermannen krijgen de bloemen in handen. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Oefenavond brandweer met rook en jubilarissen

Algemeen

De brandweer had dinsdag 6 september haar wekelijkse oefenavond

Door Annemiek Cornelissen

Deze keer was als oefenlocatie gekozen Jongerencentrum Solution, waar met rookkanonnen een grote rookzee werd gecreëerd. Alle ruimtes stonden vol rook en in het gebouw werden veertien "slachtoffers" ondergebracht. Aan de brandweer was het de taak om deze slachtoffers te redden. Burgemeester Arie van Erk kwam een kijkje nemen. Na afloop van de oefening werden een tweetal jubilarissen, Han Spilker en Johan Brandsma in het zonnetje gezet.

Spilker en Brandsma kregen van Korpschef Roelfke Spilker een mooi boeket bloemen, die zij gelijk doorspeelden aan hun echtgenotes. "Zij hebben al die dertig jaren achter ons gestaan, dus zij verdienen het boeket", aldus de mannen. Van de burgemeester kregen ze een handdruk en namens de regio een brief. De oefening draaide eigenlijk om de jubilarissen. Familieleden van hen waren ingezet als slachtoffers en dat was voor de jubilarissen een hele verrassing. "Toen we ze zagen voelden we de bui al hangen", lacht Brandsma. "Het was een super leuke verrassing."

Door de enorme rook was het niet makkelijk om de slachtoffers veilig te krijgen. Wat daarbij hielp was dat het gebouw zeven ingangen heeft. Dat maakte het allemaal wat gemakkelijker. De brand werd rond 20.00 uur ontdekt door een van de medewerkers van het Jongerencentrum. De brandweer werd gealarmeerd. Het betrof een paniekmelding, die al gauw werd opgeschaald tot middenbrand. Er waren twee blusvoertuigen aanwezig met in totaal veertien brandweerlieden. De rookontwikkeling was enorm. De oefening nam ongeveer een half uur in beslag. Tussendoor moest een van de brandweerlieden en een BHV-er in actie komen voor een fietser, die een astma-aanval kreeg. Het meisje dat net van korfbal kwam werd vlakbij Solution onwel. Gelukkig kon ze enige tijd later haar weg weer vervolgen. Na de oefening en de overhandiging van de bloemen volgde een nabespreking op de kazerne.

Uit de krant