Zo'n situatie (noodstop op nat wegdek) gaan jonge bestuurders oefenen tijdens de DriveXperience.
Zo'n situatie (noodstop op nat wegdek) gaan jonge bestuurders oefenen tijdens de DriveXperience. Foto: beeld uit filmpje over DriveXperience

DriveXperience voor jonge rijbewijsbezitters

Activiteiten

Autorijden - De gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout houden zaterdag 17 juni de gezamenlijk georganiseerde DriveXperience praktijkdag voor jonge autorijders die maximaal drie jaar hun rijbewijs bezitten.

Deelname is gratis en auto's worden beschikbaar gesteld. Jonge autorijders (tot 25 jaar) ervaren deze dag zelf achter het stuur en in drie modules hoe goed ze als jonge autorijder zijn en welke verbeterpunten zij wellicht kunt bereiken.

Module 1: Praktijkrit rijden
Deelnemers rijden met twee andere jongeren in de auto van een coach een anderhalf uur durende praktijkrit door de omgeving. Er wordt gewisseld van stuur, en de chauffeurs beoordelen elkaars rijstijl en geven verbeterpunten aan. Dit alles onder begeleiding van een coach die ook zijn oordeel geeft.

Module 2: Noodstops
Op een gladde rem/slipbaan rijden de deelnemers zélf en voelen ze wat het is om op glad wegdek onverwacht noodstops te moeten maken met verschillende snelheden. Ze merken dan hoe lang hun remweg op een glad wegdek bij verschillende snelheden is en voelen de werking van het ABS-remsysteem.

Module 3: Alcohol en Drugs
In een groepsdiscussie en ervaringsuitwisseling praten en discussiëren de deelnemers met een verkeers- en alcoholdeskundige over de werking van alcohol en drugs in relatie tot deelname aan het verkeer en hoe ze daarmee kunnen omgaan. En over apparatuur in de auto die hen kan afleiden.

Met een eigen inlogcode maken de deelnemers vooraf thuis op de site van CitoDrive een test die aantoont welk soort autorijder ze zijn. Enkele dagen na hun deelname maken ze via internet nóg een test. De praktijkdag duurt van 09.00 tot 16.00 uur. De gemeente zorgt voor een gratis lunch. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat. Er kunnen per dag maximaal 48 jonge autorijders meedoen. Aanmelden kan via: www.thedrivexperience.nl of www.jongeautorijders.nl. Daar staat ook meer info over het dagprogramma.

Uit de krant