Vader en zoon Bosman. | Foto: Remco Out
Vader en zoon Bosman. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Nieuwe cultuurloods

Cultuur

Vanaf komend weekend is Hillegom de Cultuurloods rijker. Een atelier, galerie- en expositieruimte waar ook schilder- en tekenlessen gegeven kunnen worden en podiumkunsten opgevoerd kunnen worden. Allemaal opgezet door vader en zoon Frank en Geert-Jan Bosman.

Foto en tekst: Remco Out

Van vader en zoon was het altijd een lang gekoesterde wens om een eigen atelier te hebben. "Deze loods kwam vrij, toen konden we onze wens in vervulling brengen. Ik wilde een atelier en ontvangstruimte en Geert-Jan wilde een eigen werkruimte", vertelt Frank Bosman. Een jaar terug zijn ze begonnen met het verbouwen van de ruimte. Van een oude garage moest het een ruimte worden die geschikt is voor cultuur. Met behulp van vrienden en familie is het gelukt om deze make-over voor elkaar te krijgen. Zo moest er een keuken en een wc in gemaakt worden. Ook moest alles geverfd worden en kwam er een nieuwe vloer in. 

"Veel mensen hebben hun steentje bijgedragen. Ook hebben we veel spullen gratis of voor een klein bedrag gekregen. Op deze manier hebben we het betaalbaar kunnen houden", laat Bosman enthousiast weten.

Tijdens de verbouwing kwamen ze op het idee om de ruimte ook te kunnen gebruiken voor podiumkunsten zoals cabaret, dans en muziek. "Tijdens het ophangen van wat theaterverlichting aan het plafon leek het ons leuk om de zaal hiervoor ook te kunnen gebruiken. We hebben toen een paar echte theaterstoelen kunnen krijgen. Nu zou er in de zaal ook voor een klein publiek gespeeld kunnen worden."

Het doel van het initiatief is niet om winstgevend te worden. Wel moet er voor betaald worden als de ruimte gebruikt worden voor een expositie. "Er zitten veel kosten aan en we willen we graag dat alles kostendekkend is".

Grote opening

Zaterdag 13 mei is dan de opening van de Cultuurloods aan de Wilsonweg 6A in Hillegom. Er is een grote opening gepland. Ook is er een expositie van vier generaties. "Mijn schilderijen zullen er hangen, die van mijn schoonvader Coppers, van mijn dochter Willemijn en van de kleinkinderen Pepijn, Maus en Zeno", laat Frank weten. Naast de vele genodigden zijn ook mensen zonder uitnodiging van harte uitgenodigd om langs te komen van 15:30 tot 18:00 uur.

Uit de krant