Afbeelding
Foto: pr.

Niet alles is groei en bloei

Column Arie Bombarie

Op het gevaar af dat ik door de actualiteit wordt ingehaald, of dat ik een wethouder op m'n pad vind, wil ik het dit keer toch nog eens over de groei en bloei in Lisse hebben. Of liever het ontbreken daarvan als het om producten gaat die typisch onze streek vertegenwoordigen.

Schitterend is Keukenhof. Prachtig liggen de bollenvelden erbij. Zo uitnodigend dat hordes toeristen niet of nauwelijks te bedwingen zijn om tussen het gewas eenvoudige foto's of selfies te maken. Liefst er midden tussenin. De ene bollenkweker verfoeit dat en plaatst verbodsborden, of zet de oprit naar het land zelfs af met grote kuubskisten of een tractor, een ander vindt het een goede promotie voor het product en laat het maar zo. Fantastisch was de kinderpluktuin op het Vierkant, de mozaïekenwedstrijd en het kindercorso, en mooi is dit jaar ook de sliert narcissen langs de Westelijke Randweg. Het kostte een 'paar' stuivers maar dan heb je ook wat.

Als een goed maairegime in acht wordt genomen is er alle kans dat die narcissen volgend jaar op grotere schaal terug komen en is er misschien nog geld in de gemeentelijke groenkas om daar andere gewassen aan toe te voegen. Vorige jaren waren er gratis narcissen voor de inwoners met de bedoeling dat ze hun tuintjes zo fleurig mogelijk maakten, maar waarschijnlijk was daar nu geen budget meer voor.

De vraag is ook hoe het op dit moment gesteld is met het geld van de gemeente voor de groenvoorziening en meer nog: voor de uitstraling van Lisse als bloemendorp. Het is namelijk natuurlijk van de gekke dat in het centrum aan de lantaarns emmertjes hangen die tot vlak voor de rit van het Bloemencorso totaal niet de uitstraling hadden van een bollen/bloemendorp. Ze zijn inmiddels naarstig met bolproducten gevuld. Laat natuurlijk, want het toeristenseizoen begin veel eerder dan de dag van het corso. Maar goed.

En dan die nagemaakte gaasbakken. Er staan er waaraan ik niet mijn naam als sponsor zou willen verbinden en er staan er zelfs die helemaal leeg zijn en bakken met streekvreemde producten, waaronder violen. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Frankrijk, waar de meest onnozele dorpen deelnemen aan een wedstrijd in het versieren van het dorp met bloemen. Nederlandse bloemen nota bene. Een gelukje nog dat de jury van Entente Florale niet heeft besloten om alvast een opiniërend rondje te maken, want dan zouden ze een heel andere kijk op de groei en bloei in Lisse krijgen dan komend juni het geval zal zijn.

Het is heel erg jammer dat er kennelijk niemand op het gemeentehuis zit die gevoel heeft voor een goede en vooral tijdige groenpromotie van Lisse. Het is ook jammer dat er daarvoor kennelijk geen budget is vrijgehouden. Ik vrees dat het moment is aangebroken waarop de raadsleden hierover vragen (moeten) gaan stellen. Net als de raad, met name de VVD, indertijd deed voor het verbeteren van de uitstraling van de rotondes. Dat heeft uiteindelijk tot een goed resultaat geleid.

Ergens moet in een bureaulade toch een draaiboek te vinden zijn van zaken waarop gelet moet worden om Lisse een perfecte uitstraling als bloemendorp te geven. En dan niet alleen in de periode van de rit van het Bloemencorso. Ik hoop dat dit boek gauw gevonden wordt!

Uit de krant