Afbeelding
Foto: annemiek cornelissen

Maartenskerk langer open

Algemeen corso

Aan wethouder Jeroen Verheijen woensdag 29 maart de eer om bij de Maartenskerk de vlag te hijsen en daarmee een bijzonder project voor Hillegom in gang te zetten: dit Rijksmonument wordt namelijk voor het eerst dit jaar tijdens de Keukenhofperiode opengesteld voor publiek.

Volgens Verheijen, die economische zaken in zijn portefeuille heeft, is dit een goede gelegenheid om Hillegom op de kaart te zetten. "In veel dorpen en steden worden Rijksmonumenten al opengesteld voor publiek. De Maartenskerk ook tijdens Nationale Monumentendag. Nu spreken we over een langere periode en dat juich ik als wethouder enorm toe. Ik hoop dat veel toeristen de weg naar de Maartenskerk weten te vinden."

De kerk is woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur open tot en met 20 mei. Tijdens het corso, zaterdag 22 april, zijn de openingstijden van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn 22 vrijwilligers gevonden binnen de Protstante gemeente, die tijdens de openingstijden volgens een rooster aanwezig zullen zijn. Ook zijn er drie vrijwilligers die diverse keren op de woensdagmiddag muziek komen maken: het Snarentrio, die zichzelf tijdens de officiële bijeenkomst presenteerden. De openstelling van de Maartenskerk is een initiatief van Hetty Burgerhout-Stork en Henny Meijwaard. In de kerk liggen folders die door vrijwilligers zijn vertaald. Bloemen en planten, posters en een banner, zijn gesponsord. In de kerk zijn diverse exposities, van onder andere Iconen en artikelen op bloembollen vakgebied. Ook is er een presentatie over de geschiedenis van de Maartenskerk en de familie Six en een gerestaureerde bijbel uit 1700.

Verheijen was bijzonder enthousiast over het initiatief. "Op het moment is het bloemenpracht en -praal in de Bollenstreek: de bollenvelden en Keukenhof, daar doet Hillegom een steentje bovenop met de openstelling van dit Rijksmonument. Zo kunnen de toeristen ook kennismaken met een stukje historie uit deze streek. Ik heb deze kerk sinds ik wethouder ben al vaak bezocht, onder andere tijdens de Herdenkingsdienst op 4 mei en de Open Monumentendag en ik moet zeggen: het is de moeite waard."

Uit de krant