Afbeelding
Foto: remco out

In debat met de burgemeester

Algemeen onderwijs

Politiek n De jongeren van het Welzijnskwartier mochten woensdag 15 maart de plaatsen van de Hillegomse raadsleden in nemen. Ze gingen onder leiding van burgemeester Arie van Erk met elkaar in debat.

Door Remco Out

Vijftien jongeren tussen de 9 en 14 jaar kregen eerst een rondleiding door het gemeentehuis. Ook kregen ze tekst en uitleg over wat er daar allemaal gebeurt. De rondleiding eindigde in de raadzaal. Raadslid Mike Roelofs, de griffier en de burgemeester hadden tijd vrij gemaakt om te vertellen over de taken van de raad, burgemeester en wethouders. Er waren twee onderwerpen waarover de jongeren met elkaar in debat gingen. Het eerste onderwerp was een plan om op de atletiekbaan een ijsbaan aan te leggen.

Taakverdeling

Elk van de vier groepen kreeg een taak tijdens het debat. Zo was een groep die de wethouders speelden, een groep tegen, een groep voor en een groep die zelf hun standpunt mocht kiezen. Inleven lukte ze zeker, want er werden veel argumenten op tafel gelegd en goed gediscussieerd. Uiteindelijk hadden ze een gewijzigd plan ingediend en was iedereen het eens om ijsbaan op het weiland naar de McDonalds aan te leggen.

Het tweede plan was om een natuurlijke speeltuin aan te leggen in Hillegom. Sil Timmer had de taak gekregen om tegen het plan te zijn. "In het echt zou ik wel een natuurlijke speeltuin in Hillegom willen hebben hoor", vertelt Sil. Aan de andere kant van tafel zitten Jelle van der Lans en Elise Lameris. Zij mochten zelf kiezen welke standpunt ze in zouden nemen.

Voor de meeste kinderen was het de eerste keer dat ze in de raadzaal waren. "Ik had zelf gedacht dat er allemaal rijen stoelen zouden staan met voorin een microfoon. Alleen zitten ze hier om een ronde tafel met allemaal een eigen microfoon", valt Jelle van der Lans op.

Burgemeester Arie van Erk mocht een uur lang het debat van de kinderen leiden. "Ze deden het heel erg goed. Ze gingen echt met elkaar in debat en luisterde goed naar elkaar. Het was ook leuk dat er nog een gewijzigd voorstel werd ingediend", zei hij. De plannen waarover ze debatteerden zijn verzonnen onderwerpen. Over een paar maanden wordt er wel echt ergens over gedebatteerd.

Dan gaan scholieren van de Hillegomse basisscholen debatteren over naar welk jongereninitiatief 2000 euro mag gaan.

Uit de krant