Afbeelding

Column Notenkraker: Stem bewust, met hoofd én hart

Column Notenkraker

Volgende week woensdag 15 maart: we gaan stemmen op kandidaten voor de Tweede Kamer.

Voor een aantal jongeren is het de eerste keer, voor anderen de zoveelste keer en voor weer anderen mogelijk de laatste keer. Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder heeft stemrecht. Een groot goed dat we moeten koesteren en niet verwaarlozen. Het gaat immers om onze democratie, een strijd om ideeën voor de toekomst van onze samenleving. Maar wat is die samenleving eigenlijk? Uw buurt, Hillegom of Lisse, onze regio, Nederland, Europa of de wereld als geheel? Knap ingewikkeld en weinig voorspelbaar eigenlijk. Maar toch ook weer niet zo.

Volgend jaar komen Hillegom en Lisse aan de beurt bij de gemeenteraadsverkiezingen, daarna onze regio Duin- en Bollenstreek met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar nu eerst volgende week de nationale verkiezingen voor de Tweede Kamer. Die gaan vooral over de vraag: hoe ziet Nederland er uit in de toekomst? Maar is dat alles, of is er meer? Wat te denken van Nederland in Europa? Hoe ziet Europa, vooral de Europese Unie (EU) er straks uit? Die wordt tenslotte door haar lid staten zelf gevormd.

Nederland heeft in haar eentje in de wereld bar weinig te vertellen, maar in Europees verband veel meer. Uitgerekend tien dagen na de komende Tweede Kamer verkiezing herdenken we dat 60 jaar geleden op 25 maart 1957 het Verdrag van Rome werd ondertekend. In dit Verdrag werd de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) gerealiseerd dat de basis vormt voor wat nu de Europese Unie heet. Resultaat: 60 jaar vrede en 15% meer welvaart. Bovendien, meer dan de helft van de nationale wetgeving vindt zijn oorsprong in Europese wetgeving waardoor de interne markt van de EU zo kon opbloeien. En, vergeleken met de rest van de wereld, een ongekend hoog niveau van bescherming van de mensenrechten. Een interne Europese markt en een gemeenschap van waarden zijn en blijven van onschatbare betekenis voor de welvaart en het welzijn van Nederland.

Gaat de EU niet ten onder aan haar eigen succes?

Dat zijn de redenen dat de EU een magnetische aantrekkingskracht heeft op migranten uit landen waar een perspectief op een menswaardig bestaan ontbreekt door oorlog, armoede, corruptie en dictatuur. Als je in Nederland of een ander EU land geboren wordt heb je al de hoofdprijs bij geboorte, zo lijkt het. Maar tegelijkertijd, gaat de EU niet ten onder aan haar eigen succes? Kan Europa haar problemen nog wel aan? Dat zal nog moeten blijken. Veel zal afhangen van de verkiezingsuitslag in Nederland, en binnenkort ook in Frankrijk en Duitsland.

Als in die drie landen de "America First" mentaliteit geen voet aan de grond krijgt kan er weer gebouwd worden aan de modernisering van Europa dat wel klaar is voor de toekomst en weer een rol van betekenis speelt in de wereld. De verkiezingen van volgende week gaan ook juist daar over want Nederland is zo afhankelijk van Europa. Maar daar heb ik in alle verkiezingsretoriek in de campagnes nauwelijks iets over gehoord.

Beste zwevende kiezer: stem bewust, met hoofd én hart.

Jos Draijer

Uit de krant