Wethouder Fred van Trigt leest voor uit De Kleine Walvis. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Wethouder Fred van Trigt leest voor uit De Kleine Walvis. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Wethouders leest voor op school en in de bieb

Algemeen onderwijs

Ook bij Kinderopvang 't Boefje werd aandacht besteed aan de Nationale Voorleesdagen.

Woensdag 25 januari las wethouder Fred van Trigt voor uit het Prentenboek van het jaar 2017: "De kleine walvis" van Benji Davies. Het voorlezen was voor de 16 kinderen uit de groep van leidsters Hege Gribnau en Jose van der Wolf, die het boek al verschillende keren hadden voorgelezen, zodat de kinderen het verhaal al kenden. Ze wisten de wethouder van te voren al te vertellen dat het jongetje Boy, dat samen met zijn vader en zes katten in een vissershuisje woonde, een baby walvis zou gaan vinden. Deze verstopte hij in de badkuip, die volgens de kinderen veel te klein was voor een echte walvis. Uiteindelijk bracht het jongetje de walvis weer terug naar de zee, waar hij enthousiast werd begroet door zijn moeder.

In de bibliotheek was in het kader van de Nationale voorleesdagen een voorleesontbijt georganiseerd. Wethouder Annechien Snuif was uitgenodigd om woensdag 25 januari voor te lezen en dat deed ze uit een door de bibliotheek gekozen boek: "He, wie zit er op de wc" van Harmen van Straaten. Na het voorlezen was er een nabespreking met de kinderen door Maaike van Gompel van de bibliotheek, waarbij het verhaal spelenderwijs werd uitgebeeld. Natuurlijk werden de kinderen, de twee kleutergroepen van de Jozefschool en ouders met peuters, die ook mochten komen, beloond met een ontbijtje.

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen. Doel van de campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met 6 jaar. 'Het aantal ouders dat voorleest, stijgt weliswaar gestaag, maar het kan beter en we zullen er altijd aandacht voor moeten blijven vragen,' aldus Stichting Lezen. Naast De kleine walvis hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen die de Prentenboek TopTien compleet maken.

Uit de krant