Afbeelding

Keverlarve houdt huis op grasvelden SV Hillegom

Sport

Ophangen nestkasten voor spreeuwen vastgelegd door Vroege Vogels

Een verslaggever van het Radio 1 programma Vroege Vogels was donderdagochtend op bezoek bij S.V. Hillegom. De radioreportage ging over het ophangen van nestkasten voor spreeuwen.

Bij SV Hillegom is er overlast van zogenaamde engerlingen in een van de voetbalvelden. De meest bekende engerling is de larve van de meikever, maar ook larven van de junikever, de Johanneskever en de neushoornkever worden engerling genoemd, naast veel andere soorten. De larve verblijft een of meerdere jaren in de grond alvorens zich te verpoppen. De larve van een kever eten de wortels van het gras op, waardoor het gras los komt te liggen. (Bron: Wikipedia). Als er dan op gevoetbald wordt, raakt het veld zwaar beschadigd. Dit is de reden dat er al bijna het hele seizoen op veld 8 van SV Hillegom niet gevoetbald kan worden.

Dertig nestkasten voor hongerige spreeuwen

De Vogelbescherming en de KNVB hebben samen voetbalclubs opgeroepen om nestkasten voor spreeuwen op te hangen. Deze vogels zouden de engerlingen uit de bodem pikken, waardoor de overlast verminderd zou worden. SV Hillegom heeft besloten om ook nestkasten op te hangen. Zij hebben het Fioretti College Hillegom gevraagd of ze dertig nestkasten wilde maken om langs de sportvelden op te hangen. De Hillegomse houthandel hoorde hiervan en heeft al het benodigde hout gesponsord. "Fioretti probeert dit soort leuke klussen samen met de leerlingen te doen. Zo proberen we wat goeds voor de omgeving te doen", laat docent houtbewerking Ben Kunne weten.

Leerlingen Nadja Kroszynski en Wouter Koedooder mochten mee om een paar van de nestkasten op te hangen. Het Fioretti College sport ook bij SV Hillegom, dus was dit een goede manier om wat terug te doen.

Insecten-deskundigen van vogelbescherming

Voor de reportage waren insectendeskundige Henk Vlug en Jip Louwe Kooijmans van de vogelbescherming naar SV Hillegom gekomen om alles over de spreeuwen en engerlingen te vertellen. Voor de reportage werden er alvast twee nestkasten opgehangen. De rest van de dertig nestkasten worden komende weken allemaal opgehangen. Volgens Jip van de vogelbescherming zullen de spreeuwen pas volgend voorjaar beginnen met broeden in de nieuwe nestkasten.

Uitzending

De reportage is afgelopen zondag al uitgezonden op radio 1. Terugluisteren kan nog steeds via: http://vroegevogels.vara.nl/nieuws/spreeuwen-in-strijd-tegen-onbespeelbare-voetbalvelden

Uit de krant